НОВИНИ

Теодора Генчовска в Загреб: 12-вековното приятелство между България и Хърватия продължава

теодора генчовска загреб вековното приятелство българия хърватия продължава
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 21.04.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

"Тази година отбелязваме 30 години история на взаимна подкрепа и взаимопомощ между България и Хърватия. За този период двете държави изминаха дълъг път и днес са приятели и съюзници в Европейския съюз и НАТО, а 12-вековното приятелство между тях продължава''. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на съвместна пресконференция с хърватския си колега Гордан Гърлич-Радман, която се проведе в Загреб.

И двамата министри изразиха общата воля за задълбочаване на отношенията между двете държави, които ще продължат да се подкрепят и в бъдеще на фона на глобалните предизвикателства, с които се сблъскват Европа и целият свят.

Министър Генчовска подчерта, че България винаги е подкрепяла твърдо Хърватия от периода на обявяване, признаване и защита на нейната независимост и териториална цялост до присъединяването ѝ към Европейския съюз, НАТО и международни организации.

"Партньорство между България и Хърватия се развива в рамките на Европейския съюз и НАТО. София и Загреб трябва да поемат ангажимент да работят за ново стратегическо измерение чрез задълбочаване и засилване на сътрудничеството си в ключови области като сигурност и отбрана, търговски и икономически връзки, туризъм, образование, наука и култура", каза първият ни дипломат.

Теодора Генчовска и Гордан Гърлич-Радман ще работят заедно за приемането на двете страни в Шенген, Eврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По време на срещата двамата външни министри изразиха загриженост за ситуацията в Украйна, като се обединиха около мнението, че непредизвиканото и неоправдано военно нахлуване на Русия в Украйна е създало нова геостратегическа реалност, която подкопава европейската сигурност.

Сред обсъжданите теми бе и инициативата "Три морета".

"Инициативата предоставя огромни възможности за свързаност между държавите, особено в контекста на войната в Украйна. Потенциалът ѝ може да се използва по отношение на енергийната свързаност, като България и Хърватия могат да работят в тази посока", каза още българският външен министър.

Тя добави, че България и Хърватия са едни от най-силните поддръжници на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

По време на визитата си в Хърватия министър Генчовска се срещна и с министър–председателя Андрей Пленкович, председателя на парламента Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общност. Тя посети и Хърватската академия на науките и изкуствата, където хърватската страна изказа лична благодарност към България за финансовата помощ, предоставена на академията, за възстановяване след земетресенията в страната през 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул
Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул
Злато и три сребърни медала за България от Европейското по бокс за младежи и девойки
Злато и три сребърни медала за България от Европейското по бокс за младежи и девойки