НОВИНИ

Трус от 7,8 по Рихтер край турско-сирийската граница, жертвите са стотици

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:03, 06.02.2023 (обновена)
11929
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Мощно земетресение от 7,8 по Рихтер и поредица от вторични трусове разтърсиха Югоизточна Турция и Сирия.

Жертвите в Сирия са над 300, съобщи здравното министерство в страна. Над 170 са жертвите в Турция. Множество сгради са сринати до основи, докато хората още спят. В Турция е обявена най-високата степен на тревога - четвърта.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха за БНТ от Външното ни министерство.

Трусът е ударил в 4.17 ч. местно време. Епицентърът е близо до град Газиантеп на дълбочина от близо 7 километра. Земетресението беше последвано от десетки вторични трусове, някои със сила над 6 по скалата на Рихтер. В поне 10 града в Турция са регистрирани разрушения. В Диарбекир се срути голям търговски център.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу обяви, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки.

"Епицентърът на труса е близо да град Пазарджък в провинция Кахраманмараш. Засегнати са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е разрушителен. В момента всички валии са на място и изпълняват задълженията си. Жандармерия, полиция, турски военни, спасителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички засегнати райони в страната", заяви министърът.

Земетресението в Турция: Очакват се вторични трусове и в Истанбул

В Туитър турският президент Реджеп Ердоган написа, че на мястото са изпратени спасителни екипи и всички институции са на крак.

"Незабавно бяха изпратени спасителни екипи в засегнатите райони. Министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, както и валииствата и всички други институции започнаха незабавно работа."

Турската енергийна компания "Боташ" съобщи, че няма щети по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои райони газоподаването е спряно като предпазна мярка.

Белият дом изрази съболезнования за загиналите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън нареди да бъдат оценени възможностите за финансова помощ за засегнатите от трусовете райони.

Вижте и още в прякото включване на Красимира Карабулут от Турция в "Денят започва":

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътната обстановка: На прохода Шипка отново вали сняг, шофьорите да карат внимателно
Пътната обстановка: На прохода Шипка отново вали сняг, шофьорите да карат внимателно
Ветровито време с условия за виелици и навявания
Ветровито време с условия за виелици и навявания