НОВИНИ

Турция прие строг закон за невярна и подвеждаща информация

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:20, 14.10.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Турският парламент прие остро критикуван от опозицията закон, който предвижда затвор за разпространение на невярна или подвеждаща информация. Преди гласуването опозиционен депутат зрелищно счупи телефона си с чук, подчертавайки, че той е средство за комуникация чрез социалните мрежи, но с новия закон и тази свобода в Турция е отнета.

Осем месеца преди общите избори и близо половин година след внасяне му, в Турция беше приет закон, по силата на който се предвижда лишаване от свобода за разпространение на дезинформация. Т.нар. "Закон за пресата" засяга освен вестниците, радиостанциите и телевизиите, но също и социалните мрежи и интернет сайтовете. По силата му ще може да бъде изисквана информация за журналисти или потребители, заподозрени в разпространение фалшиви новини.

Месеци наред опозицията остро се противопоставяше на проектозакона, но шансовете за успех не бяха големи предвид мнозинството на управляващата партия и съюзниците ѝ в парламента. В знак на протест преди гласуването турски депутат счупи с чук смартфона си, обръщайки се към младите хора и тези, които ще гласуват за първи път през юни догодина:

"Не можете да отидете на почивка, където си поискате, да ядете каквато искате храна, да си купите таблета или дрехите, които желаете. И причината за това е правителството на Партия на справедливостта и развитието. Имате една единствена свобода и тя е във вашия джоб. Там са Инстаграм, Ютюб, фейсбук. Чрез тях общувате. Ако законът мине, можете да счупите телефона си, както аз ще направя. Той няма да ви е нужен", заяви Бурак Ербей, турски опозиционен депутат.

Новият закон се състои от 40 члена, но най-спорният от тях предвижда от една до три години затвор за разпространение на неверни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве, да смутят обществения ред, да предизвикат страх или паника сред населението, се посочва в текста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души са били застреляни в Северна Каролина
Петима души са били застреляни в Северна Каролина
Партиите решават дали да поканят Зеленски да говори на откриването на 48-ото НС
Партиите решават дали да поканят Зеленски да говори на откриването на 48-ото НС