НОВИНИ

Духът на европееца оживява в новата изложба на художника Петър Пиронков

Айше Сали
от Айше Сали
22:28, 13.10.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Духът на европееца в една изложба. Разкрива го Петър Пиронков с експозицията "Духовното пространство" в галерия "Милениум".

Колко по-дълго се взираш в картините на Петър Пиронков, толкова повече образи изплуват. Символиката в тях е събрала цялата мистика и познание за света.

"Това са абсурдни състояния на човешкия дух, в които изпадаме в сегашните времена и се опитвам на определени символи да им променям съдържанието, за да станат моите символи. В моето изкуство всичко е много лично", споделя художникът.

Срещата между личния свят и възприятията на публиката не е сред най-лесните за Пиронков. Затова внимателно избира кои творби да покаже. Някои от тях са изложени в галерия 10 години след създаването им.

"Това е едно пространство на моя дух и няма нищо общо със света, в който живеем. Изложбата е цикъл, сътворен между 2013 и 2016 г., докато съм обикалял и разглеждал музеи в Европа и носят духа на европееца. Разперените криле на феникса и галопиращите коне напомнят за свободата, без която не можем. А тя съществува само в духовното пространство. Все по-нужно във времето на притежанието и излишъка", казва Петър Пиронков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна и Русия си размениха по 20 военнопленници
Украйна и Русия си размениха по 20 военнопленници
Моторист е в критично състояние след катастрофа на входа на Пловдив
Моторист е в критично състояние след катастрофа на входа на Пловдив