НОВИНИ

В 15 области в Италия е обявен червен код за опасни горещини

области италия обявен червен код опасни горещини области
bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 13.08.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
Слушай новината

В Тунис термометрите отчетоха 50 градуса - това е най-високата стойност, измервана в страната от половин век. В Италия - червен код за опасни горещини е обявен в 15 области. Очаква се температура от 40 градуса. Испания и Франция също издадоха предупреждения за днешния ден.

Европа е в плен на високите температури. Антициклонът Луцифер предизвика вълна от горещини в южната част на Стария континент. Италианските власти предупредиха местните жители и туристите за опасно горещото време.

Заради сухото и горещо време на няколко места в Испания и Италия бушуват горски пожари. Огнената стихия засегна природния резерват Монте Катило близо до Рим, както и южните области на страната. В борбата с бедствието в Сицилия се включиха седем самолета и стотици пожарникари.

"Тази година беше тежка за нас заради горещините. Следващото лято се надявам да започнем по-рано работата по превенция на пожарите", каза горският служител Паоло Лонго.

На фона на горещата вълна италиански експерти съобщиха за топене на ледниците под алпийския връх Монблан. Според учените, ледените късове се свличат с много бърза скорост - от 150 сантиметра на ден - а това крие опасност за населените места в подножието на планината.

Движението на ледниците се следи отблизо с радари, като властите са в готовност да евакуират местното население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов е световен вицешампион по ориентиране за ветерани
Ивайло Иванов е световен вицешампион по ориентиране за ветерани
Меси и Роналдо не попаднаха сред най-добрите в Шампионската лига
Меси и Роналдо не попаднаха сред най-добрите в Шампионската лига