НОВИНИ

Васил Христов: Предолимпийската квалификация е много добра възможност да натрупаме опит срещу силни отбори

васил христов определи групата българия u20 европейското баскетбол младежи
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 10.08.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Помощник треньорът в националния отбор на България по баскетбол за мъже Васил Христов говори броени дни преди старта на предварителната олимпийска квалификация в Истанбул, Турция.

"Лъвовете" са в една група с тимовете на домакините, Украйна и Исландия, като първите два в крайното класиране ще продължат към полуфиналите на турнира.

Пред сайта BGbasket.com Христов сподели, че всички в българския тим са в приповдигнато настроение и имат желание да се представят добре в надпреварата.

Един от асистентите в щаба на селекционера Росен Барчовски говори още за адаптацията на натурализирания американец Брандън Йънг, кой е неговият фаворит в надпреварата и какви са очакванията към подмладения състав на "трикольорите".

"Разбира се, че момчетата са готови, доколкото можем да се подготвим. Все пак стартирахме нашата подготовка още в началото на юли, още преди квалификациите, макар специфично за отборите да се готвим в последните няколко дни. Настроението винаги е приповдигнато преди един такъв турнир и има очакване. Всеки един човек от отбора иска да се изяви и отбора като цяло да се изяви добре на този турнир, който е много добра възможност за нас да натрупаме опит срещу силни отбори и разбира се, излизаме за победа във всеки един двубой", започна Христов.

"Брандън започна тренировки с нас още докато бяхме в подготовката си за предварителните европейски квалификации. Той познава всички момчета в отбора, а и те него също. Играл е с някои от тях. Не е имало голям проблем да започне бързо да се сработва с останалите. Въпросът вече е навлизането в игрова форма, тъй като той все още не е изиграл нито един двубой с отбора, но съм сигурен, че с тренировъчния процес и още в първата среща ще започне да играе добре", коментира още той.

"Имаме информация за всички отбори. Тези състави се готвиха само за това състезание. Турция е все пак отборът-домакин. Присъствието на няколко НБА състезателя в тима определено ги прави фаворит в турнира. Оттам идва и тяхното желание да вземат домакинството - имат солиден отбор и искат да спечелят тази квалификация. Така че бих казал, че те са фаворитът не само в нашата група, а и на турнира. Но това не означава, че и те не могат да допускат грешки или, че нямат слабости в играта. Ние ще се постараем да намерим тези слабости и да се надяваме, че ще сме достатъчно конкурентоспособни във всеки един двубой и да използваме нашите шансове, когато се открият", продължи наставникът, който през това лято беше начело на формацията ни до 20 години.

"По принцип младостта не смятам, че е порок и не смятам, че е нещо лошо, защото ако нямаме достатъчно опит, поне трябва да имаме енергия и старание. Да, това за много момчета ще бъде първи голям форум, на който да се изявят, но когато играеш с огромно желание, енергия и старание, можеш да компенсираш голяма част от нещата, които са свързани с опит и тактика", завърши Васил Христов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът по сигурността към МС проведе редовно заседание
Съветът по сигурността към МС проведе редовно заседание
Откриха огнище на африканска чума по свинете в Ловешко
Откриха огнище на африканска чума по свинете в Ловешко