НОВИНИ

Весела Димитрова повече няма да прави компромиси с избора на състезателки в ансамбъла

Старши треньорът на родните гимнастички обяви още, че вече се работи усилено по новите композиции на тима ни за следващата олимпийска година.

весела димитрова повече прави компромиси избора състезателки ансамбъла
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:18, 04.10.2023
8599
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на българския ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова потвърди, че планира промени в състава, а едно от новите съчетания вече е почти готово. Очакванията са и двете композиции отново да бъдат изключително сложни и с рискови елементи.

Днес Димитрова и момичетата от ансамбъла Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова получиха приза си за отбор №1 на месец август, след като помогнаха на България да стане отборен световен шампион на първенството във Валенсия, Испания.

За гимнастичките ни това е втора подобна награда след тази от месец септември миналата година, когато те триумфираха в традиционната анкета на спортните редакции след спечелването на световната титла в многобоя по време на шампионата в София.

"Благодаря за оказаната чест и признание. Благодарение и на момичетата от индивидуалното и техния треньор Бранимира Маркова, и моите момичета направиха един исторически успех – завоюването на първото място в отборното класиране във Валенсия, което отчасти бе и награда за нас като ансамбъл, че все пак допринесохме за отборната титла и успяхме да задържим позицията в оспорваната надпревара", коментира Весела Димитрова.

"Момичетата имаха 10 дни почивка след световното първенство във Валенсия. След това заминахме на триседмичен лагер на Белмекен, където започнахме с физическата подготовка и специфични неща за нашия спорт. Направихме доста добър обем от работа на едното съчетание. Тази година започнахме малко по-рано подготовка за oлимпиадата, тъй като времето не ни стига и решихме да изместим с месец напред подготовката за oлимпийските игри, тъй като това е изключителна важна година и няма как да правим компромис с каквото и да било", каза още тя.

"Отърсихме се, да, от случилото се на първенството във Валенсия и грешките, които допуснахме там, но това е част от спорта и не би трябвало да свеждаме глава пред каквото и да е. На всеки велик спортист се случва да има такива лоши състезания и не мисля, че това трябва да се отрази на момичетата, а единствено може би само би трябвало да ги мотивира", сподели българският наставник.

Весела Димитрова потвърди още, че в отбора вече тренират 10 гимнастички, които ще имат абсолютно равен шанс да попаднат в олимпийския отбор за Игрите в Париж 2024. Треньорът на гимнастичките ни открехна още вратата и към новите композиции на отбора.

"Съчетанието на обръчи е вече почти готово. Момичетата вече започнаха да ги работят. Другото е наполовина, така че сме в доста творчески процес", заяви Димитрова, а попитана дали композицията е на българска музика, тя отговори: "И да, и не. Според мен и момичетата направихме един уникален микс, който ще бъде и насочен към френската публика, и ще има нещо и от нашия фолклор. Наистина мисля, че се получи едно от най-хубавите ни съчетания до момента. Заложили сме пак на много риск. Нямаме друг шанс освен да направим много сложни и трудни съчетания. Ще има три "уау" елемента. През цялото време съчетанието не може да се гледа с отворени очи", каза още бившата състезателка.

Весела Димитрова се върна и към представянето на ансамбъла ни на световното първенство във Валенсия, като тя отдаде лошите резултати на индивидуалните грешки.

"Главната причина са нелепи индивидуални грешки, които допуснахме. Мисля, че момичетата бяха готови, но аз много харесвам една фраза на Георги Аспарухов - Гунди: "Не си играй, когато играеш за България“. Отчетохме някои грешки в подготовката, в мотивацията, в работата ни в отбора, така че наистина ще се наложат доста сериозни промени", завърши Димитрова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промениха мярката на "задържане под стража" на мнимата инкасаторка от Перник
Промениха мярката на "задържане под стража" на мнимата инкасаторка от Перник
Реплика на Денков към "неуважаемите народни представители" покачи напрежението в залата
Реплика на Денков към "неуважаемите народни представители" покачи напрежението в залата