НОВИНИ

Военният министър: Ускорената модернизация на Българската армия е без алтернатива

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 17.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
военният министър ускорената модернизация българската армия без алтернатива
Слушай новината

"За мен, като министър на отбраната, ускорената модернизация, превъоръжаването на Българската армия са без алтернатива. Придобиването на нова, модерна техника, въоръжение, оборудване и екипировка, са един от начините за изграждане на боеспособна армия". Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков на тържествената церемония по залагане на кила на първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили.

Той посочи, че за постигането на тази ускорена модернизация е необходима последователна и целенасочена политика при ясно спазване на правилата, но и при ясна визия за модерни български въоръжени сили.

"Осъзнавам, че с построяването на двата кораба не приключва модернизацията на Военноморските сили. В Министерството на отбраната военният ни флот има единствено и само подкрепа", заяви министър Заков.

"Присъстваме на знаменателен акт – залагането на кила на нов боен кораб, първият от двата многофункционални патрулни кораба за ВМС. С този акт започва реалното строителство на кораба. Това, което е заложено в проекта, благодарение на нашите корабостроители, ще започне да се оформя като корпус и силует. България се завръща на световната карта на военното корабостроене", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той благодари за професионализма на екипите, работили по този проект.

"За нас, военните моряци, това не е само начало на строителството на кораб. За нас това е реализацията на десетилетна мечта българските ВМС да имат нови бойни кораби и е един от най-успешните проекти за обновяване на армията", посочи началникът на отбраната.

"Залагането на кила на бъдещия български кораб "Храбри" наистина е исторически момент не само за проектантите, заварчиците, електротехниците и майсторите, чиито висок опит, изобретателност трудолюбие и всеотдайност ще вдъхват живот на този модерен кораб, но и за бъдещите моряци от ВМС, които ще служат на борда, защитавайки нашата нация", отбеляза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

От днес на практика започва изграждането на първия многофункционален модулен патрулен кораб. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 година.

По-късно днес министър Заков и адмирал Ефтимов посетиха Военноморския координационен елемент във Варна и Щаба на ВМС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България поведе с голям аванс в отборното класиране на Европейското по худ. гимнастика в Иразел
България поведе с голям аванс в отборното класиране на Европейското по худ. гимнастика в Иразел
Сребърен медал за България от Световното първенство по аеробика в Португалия
Сребърен медал за България от Световното първенство по аеробика в Португалия