НОВИНИ

Войната: Зеленски обяви Северодонецк и Лисичанск за "мъртви градове", Лавров усети пряко ефекта от санкциите

войната зеленски обяви северодонецк лисичанск мъртви градове лавров усети пряко ефекта санкциите
bnt avatar logo
от БНТ
22:49, 06.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна продължават ожесточените боеве в Донбас. Гореща точка остава Северодонецк. Доскоро по-голямата част от града беше заета от руски части и Москва твърди, че противникът отстъпва и търпи големи загуби.

Според украинската страна нейните сили контраатакуват и вече владеят половината от града. Президентът Володимир Зеленски каза пред журналисти, че украинските военни се държат в тези боеве, но призна, че руските сили са повече и са по-силни. Той каза още, че Северодонецк и съседният Лисичанск вече са мъртви градове.

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км, подобни на обещаните от Вашингтон.

"Руската стратегия се променя, трябва да се промени и нашата подкрепа", каза в Лондон министърът на отбраната Бен Уолъс.

Москва предупреди, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, тя ще отговори с разширяване на обхвата на своите удари.

Външният министър Лавров обясни, че руската армия ще бъде принудена да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си, за да се защити, и това може да увеличи териториалните загуби на Украйна.

Утре в страната пристигат членове на международна комисия на ООН, която ще разследва данните за военни престъпления по време на войната. Комисарите ще посетят Киев, Лвов, Харков и други градове. Мисията им е продължи до 16 юни.

Сергей Лавров усети пряко ефекта от санкциите на ЕС срещу страната му. Руският външен министър не можа да осъществи визита в Сърбия, тъй като полетът от Москва до Белград се оказа невъзможен. България, Черна гора и Северна Македония не дадоха разрешения за полета. Българското външно министерство се аргументира с факта, че Лавров е включен в списъка с лица с ограничителни мерки в ЕС.

Кремъл определи решението като враждебен акт. Сръбският президент Александър Вучич изрази недоволство, но посочи, че Сърбия ще запази своята независимост и самостоятелност при вземането на политически решения, ще продължи европейския си път и ще запази военен неутралитет.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джонсън спечели вота на недоверие в британския парламент
Джонсън спечели вота на недоверие в британския парламент
Арда (Кърджали) представи двете си нови попълнения
Арда (Кърджали) представи двете си нови попълнения