НОВИНИ

Вотът в Русе - проблем с машините и трима неявили се членове на СИК

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 14.11.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

От Районната избирателна комисия в Русе увериха, че 340 от всички 342 секции в областта са започнали са работа и приемат първите си гласоподаватели.

В две от секциите не са сработили машините. След като и техниците не успяха да се справят с проблема, РИК-Русе съгласувано с ЦИК реши в секциите в Земеделския колеж и в бившето училище в Басарбово да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Тази част от тях, която е в община Русе поддържа постоянна връзка с РИК през специално разработена за целта онлайн платформа.

По първоначална информация само трима от всички 2890 членове на комисии не се е появили в избирателната си секция и са заменени. 324 от секциите в областта са стационарни.

По шест са ковид секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. Всички машини за тях бяха разпределени през вчерашния ден. Същевременно бяха разпределени и 418 000 бюлетини.

С оглед на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 всички секции от региона са снабдени с дезинфектанти и ръкавици. Машините за гласуване ще бъдат дезинфекцирани с разреден медицински спирт. Всеки гласоподавател ще може да използва дезинфектант или ръкавици. В случай, че няма такива ще му бъдат осигурени от съответната секционна избирателна комисия.

За сигурността на изборния процес пък се грижат над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта. А през деня четири екзитпола ще следят изборните резултати в Русе.

Репортер: Андрей Кючуков

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите в Солун гласуват в Генералното консулство
Българите в Солун гласуват в Генералното консулство
С много откази на членове на комисии започна изборният ден в Хасково
С много откази на членове на комисии започна изборният ден в Хасково