НОВИНИ

Втори ден от инициативата „Три морета"

bnt avatar logo
от БНТ
06:01, 09.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Днес е вторият заключителен ден от срещата на върха по инициативата "Три морета" в София. Очаква се срещата на високо равнище да завърши с приемането на софийска декларация, в която да бъдат набелязани основните цели на политическия проект.

Президентът Радев посочи като много положителен факт, че на форума са се събрали политици и представители на международните институции и бизнес, за да обсъдят открито всички важни проблеми за региона. Посочи, че инициативата "Три морета" продължава да генерира идеи за подобряване на транспортната, дигиталната и енергийна свързаност.

"Реализацията на приоритетните проекти на инициативата "Три морета" ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и Европа като цяло. Постоянното развитие на тези проекти, деветдесет, през 2021 година показва нивото на нашите амбиции. Въпреки това тези амбиции показват, че има значителен дефицит и сме изправени пред необходимостта да ги реализираме независимо от бюджета, което дава още един повод за дискусии - колко ефикасни сме ние в реализирането на трансграничните и вътрешнорегионалните подходи като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите финансови планове", заяви президентът Радев.

Участниците в дискусията обсъждат финансирането на проекти от инвестиционния фонд на инициативата "Три морета", ще приемат и софийска декларация.

"Щастлив съм да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместната софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизнеспособност, жизненост, основана върху нашата обща политическа воля и политически ангажименти", допълни Радев.

Българският президент оцени високо подкрепата, която получава от стратегическите си партньори - САЩ, Германия и Европейската комисия.

Ще бъде валидирана и марка по повод българското домакинство на инициативата.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

По темата работиха: Вера Александрова, Елиана Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вероятност за валежи и гръмотевици този уикенд
Вероятност за валежи и гръмотевици този уикенд
Самолет се разби над Швеция, има жертви
Самолет се разби над Швеция, има жертви