НОВИНИ

Юлияна Янева донесе четвърта квота за България в борбата за Олимпийските игри в Париж

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:35, 10.05.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
юлияна янева донесе четвърта квота българия борбата олимпийските игри париж
Слушай новината

Българката Юлияна Янева заслужи мястото си на Олимпийските игри в Париж 2024, след като заслужи квота за най-големия спортен форум в категория до 76 кг.

В решителната схватка за визата нашето момиче се наложи с 4:1 технически точки над представителката на Монголия Даванасан Енх Амар.

Янева проведе отлично срещата, като в рамките на първата част издейства предупреждение за пасивност на своята съперничка, което ѝ помогна да поведе в резултата с 1:0.

Ситуацията се повтори и в началото на втория период, когато европейската ни шампионка от Загреб 2023 продължи да бъде по-активната от двете състезателки, а това доведе до нова санкция за Енх Амар, след която преднината на българката стана 2:0.

Впоследствие Юлияна също беше предупредена за пасивност, което съкрати част от нейния аванс, но все пак тя продължи да бъде напред при 2:1. В последните секунди монголката се хвърли в търсене на пълния обрат, но за наша радост възпитаничката на Серафим Бързаков парира тези атаки и дори успя да стигне до още две точки, с което заслужи крайния успех в битката с 4:1.

По този начин Юлияна Янева си осигури за пръв път в своята кариера място на олимпийски игри, като през това лято в Париж тя ще участва в най-тежката категория при дамите до 76 кг.

За България това е общо четвърта квота за турнира по борба на предстоящите Игри във френската столица и втора при жените след тази на Биляна Дудова, която си осигури виза при 62-килограмовите още по време на квалификацията в Баку преди месец.

Останалите двама сигурни родни представители за Париж 2024 засега са в класическия стил и това са - Семен Новиков (87 кг) и Айк Мнацаканян (77 кг).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 4-годишна пауза: Отварят отново пансиона за родители на онкоболни деца в ИСУЛ
След 4-годишна пауза: Отварят отново пансиона за родители на онкоболни деца в ИСУЛ
Тайните на прилепите - какво прави имунната им система толкова силна?
Тайните на прилепите - какво прави имунната им система толкова силна?