НОВИНИ

Закриват затворническото общежитие в Бойчиновци от 1 март

Ще бъдат ли настанени бежанци в сградата?

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 13.02.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият поправителен дом в Бойчиновци, който сега се ползва като общежитие за лишени от свобода, ще бъде закрит от 1 март. Причините са лошите условия за живот в сградата и нерентабилното му състояние. Около 120 лишени от свобода и надзиратели ще бъдат пренасочени към врачанския затвор. Сред хората в региона обаче има опасения, че затворниците се местят, за да може в сградата да бъдат настанени бежанци и заплашиха с протести и блокиране на пътища, ако това се случи.

Жители на Бойчиновци са силно притеснени, заради закриването на затворническото общежитие в града. Според хората надзирателите ще останат без работа, а след преместването на затворниците ще бъдат настанени бежанци.

Валерия Минкова: "Ще докарат мигранти, вярвам, че ще стане така. Не ги искаме, искаме спокойствие. Това означава, внуците ми идват лятно време и ще трябва да ги държа затворени. От Харманли изреваха, от всякъде реват, защо са ни?

Дойчин Димитров: "Не ми харесва да се случват такива неща, заради престъпността."

Ако бъде изграден бежански център хората са в готовност за ефективни протести.

Галина Здравкова: "Ще блокираме железопътната линия, ще минем към гражданско неподчинение, ние не искаме тези хора, те не са добре дошли в Бойчиновци."

За да не ескалира напрежението сред населението, днес зам.-министърът на правосъдието Георги Николов и главният директор на ГДИН Ивайло Йорданов се срещнаха с жителите на Бойчиновци, за да разсеят съмненията относно настаняването на бежанци.

"Този имот няма как на този етап, изобщо да бъде предоставен в разпореждане на Агенцията за бежанците и докато той бъде стопанисван от Министерство на правосъдието такова настаняване няма как да се случи", увери Георги Николов - зам.-министър на правосъдието.

Опасенията на надзирателите, че ще останат без работа, също са неоснователни.

"Всички служители ще бъдат преназначени по щата на затвора и на затворническото общежитие от открит тип, като ще бъдат разпределени нуждите от нови постове и наряди", каза Иван Спасов - началник на затвора във Враца.

"Условията за лишените от свобода също и за служителите са изключително важни и не може да позволим да търпим подобни санкции по отношение на условията, тъй като финансовите размери са доста сериозни на осъдителните решения които търпим", каза Ивайло Йорданов - главен директор на ГДИН.

Около 60 затворници и още толкова надзиратели ще бъдат преместени поетапно в затвора във Враца до края на месец февруари. А сградата в Бойчиновци ще продължи да се охранява от служители на правосъдното министерство и след извеждането на лишените от свобода.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словак ще ръководи първия дуел между Лудогорец и Сервет в Лигата на конференциите
Словак ще ръководи първия дуел между Лудогорец и Сервет в Лигата на конференциите
Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в ТЕЛК-Русе
Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в ТЕЛК-Русе