НОВИНИ

Започва застудяване, очакват ни дъжд и сняг през уикенда

bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 25.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Застудяване и валежи, и от дъжд, и от сняг, ни очакват в края на тази и в началото на новата седмица. Преди това обаче температурите в по-голямата част от страната ще се задържат все така необичайно високи за края на февруари.

Пореден ден с максимални температури типични за края на април и началото на май - стойности от 15° до 20° градуса. Съществено по-хладно беше и днес на морския бряг, където видимостта остана намалена почти през целия ден, а вятърът беше от изток, от морето, което е с температура в момента около 8°.

Минималните температури утре вече навсякъде ще бъдат положителни, между 1° и 6°. Максималните - между 13° и 18°. Денят в много райони ще започне с мъгли, но очакванията са бързо да се разсеят, в по-голямата част от страната ще бъде слънчево.

Слънчево и много по-топло от обичайното и в планините, с максимални температури дори по най-високите върхове над нулата, а в планинските курорти - от 7° до 10°, в комбинация със слаб до умерен западен вятър.

Опасността от лавини извън обработените ски писти в курортите остава много висока.

Топла въздушна маса е обхванала не само нашата страна, не само Балканите, а и по-голямата част от Централна Европа. Тя се премества на североизток и вече достигна Европейска Русия, където температурите съществено се повишиха.

След поредица дни с максимални стойности в Москва под минус 10°, днес вече е плюс 3°, а утре се очакват плюс 6°. Понижение на температурите започва в страните от Западна Европа, при което ще се върнат към обичайните за сезона.

Застудяване и у нас. Ще започне в следобедните часове в събота, първо в Североизточна и Източна България, където и облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

В неделя температурите в цялата страна ще се понижат и ще има превалявания и от сняг. Застудяването ще продължи и в понеделник, но очакванията са след това температурите отново да тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем победи и една загуба за българите в четвъртия ден на "Странджа"
Седем победи и една загуба за българите в четвъртия ден на "Странджа"
Първи концерт с публика в Израел след облекчаване на мерките
Първи концерт с публика в Израел след облекчаване на мерките