НОВИНИ

Жени в униформа: Говори гл. комисар Росица Димитрова - първата дама, оглавила Главна дирекция в МВР

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 08.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

На 8 март в "Денят започва" гостува директорът на "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова. Тя е първата жена, начело на Главна дирекция в МВР.

В студиото на БНТ тя сподели своите виждания за мястото на жените в силовите ведомства и трудностите пред нежния пол, свързани с кариерното израстване.

"Жените в МВР не са по-ниско платени, но по-трудно става израстването им в йерархията. По-трудно се изкачват до ръководни позиции, но се надявам, че с времето този стереотип няма да е толкова доминиращ, а ще се оценяват уменията и качествата да си свършиш работата и да обединиш. Жената може да обединява, няма толкова изразено его. Тя може да се извини като сбърка, докато при мъжете това е по-трудно, защото те имат по-силно изявено его.

Като всеки един служител на МВР, за мен на първо място е отговорността ми към България, след това към колегите ми от Гранична полиция. И това е нещото, което ме държи към момента и за което съм отговорна. Работата си, ако не я харесваш, няма как да поемаш отговорност. Ако не я обичаш, не я избираш и не си подготвен морално и човешки, не може да си подготвен да вземаш решения.

По-трудни са кариерните стъпки за една жена в МВР, защото това се смята за мъжка професия. В МВР процентът на жените на ръководни позиции е много малък, в "Гранична полиция" също. Някои колеги ни приемат нормално, спокойно, работят с нас. За други това е явление, което не им е много присърце, не вярват, че жените могат да се справят наравно с мъжете. Но според мен всичко зависи от домашното възпитание и примерите вкъщи. В семействата у нас мисля, че не е вече патриархално обществото. Идва едно поколение, което не прилича на нашето. Така че, не мисля, че сме патриархално общество, а просто трябва да си извървим своя път като еволюция", каза главен комисар Димитрова.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 8 март: Представиха нова кукла Барби, вдъхновена от учен по космически науки
За 8 март: Представиха нова кукла Барби, вдъхновена от учен по космически науки
Явор Гечев: Има реакция на пазара - храните влизат в промоции
Явор Гечев: Има реакция на пазара - храните влизат в промоции