НОВИНИ

За Хелоуин, Вси светии и други (не съвсем страшни) неща...

Обичан и отричан - празникът Хелоуин,който от няколко години става все по-популярен и в България продължава да предизвиква полюсни коментари.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 31.10.2014
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Обичан и отричан - празникът Хелоуин,който от няколко години става все по-популярен и в България продължава да предизвиква полюсни коментари.  Според етнолозите обаче маскирането с костюми не е запазена марка само за католиците. И ние си имаме кукери. Разликата - в Съединените щати гонят злите сили в началото на зимата, докато у нас традициите са по-скоро при идването на пролетта. Хелоуин е католически празник, който се отбелязва още от 853-та година. Утвърден от старите келти, които считали, че на 31-ви октомври е началото на зимата. А дали някой си е задавал въпроса защо се правят тиквени фенери, а не например от ряпа. Едва ли. Едни от първите поверия за фенерите на Хелоуин разказват за Джак. Когато приключил земния му път не го приели в нито в ада, нито в рая. Затова дявола му дал едно въгленче да си свети в мрака, а Джак го поставил в ряпа. През годините от разказ на разказ ряпата била заменена с тиква.
Мирела Дечева- етнограф: Фенерът от тиква не се слага на масата, а се слага на прозореца, за да свети и да прогонва злите и лоши сили.
Празник или не е Хелоуин у нас- този въпрос остава отворен. В интерес на истината подобни обичаи имат повечето от традиционните общества. Етнолозите казват, че идеята на маскирането в различните култури е еднаква- да се прогони злото. Затова не гледат чак толкова негативно на Хелоуин. Вижте във видеото репортажа на Милена Кирова за културните прилики и разлики около Вси светии.    vlcsnap-2014-11-01-16h59m47s114
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крисия в Отблизо: едно малко дете, на което България възлага големи надежди
Крисия в "Отблизо": едно малко дете, на което България възлага големи надежди
НС няма да задължи БНБ да оздрави КТБ
НС няма да задължи БНБ да оздрави КТБ