НОВИНИ

300 болни чакат нови медикаменти срещу хепатит C

Стотици българи болни от хепатит С са с последна надежда за качествено лечение.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:50, 18.04.2015
Чете се за: 02:10 мин.
Още

Стотици българи болни от хепатит С са с последна надежда за качествено лечение. Поредната тревожна новина идва в европейския ден на правата на пациентите

Лекари са подали списък с имената им с настояване за спешно лечение. Причината е че новото, революционно лекарство за хепатит, което може да ги спаси току що регистрирано в България и не е достъпно заради високата си цена. Проучване на "По света и у нас" установи, че има възможност болните да получат лечение.

На 38, баща на две малки деца, Калоян е в безизходица. Има две тежки заболявания, които не може да лекува, защото лекарствата ще го убият. Медикаментите срещу болестта на Крон ще влошат инфекцията му от хепатит С, антивирусните лекарства пък ще задълбочат неимоверно автоимунното му заболяване.

- Просто сега взимаме лекарство, което е някакво поддържащо, но доколкото съм изчел, много бързо може да се развият С вирусни хепатити и за отрицателно време човек си заминава, - казва Калоян.

Ако беше станало няколко месеца по-рано, щеше да се е примирил със съдбата си. Но не и сега. От лекуващия си лекар в ИСУЛ знае, че в България вече са регистрирани лекарства, които могат само за три месеца и без странични ефекти да ликвидират окончателно вируса на хепатита. Новата терапия, обаче, е невероятно скъпа.

0418_kaloyan MarkovКалоян Марков: Мисля че е около 1800 лева е на ден хапчето, което е непосилно, за никого е непосилно. И нямаме друга алтернатива, единственият начин е да се излекуваме е без интерфероново лечение.

Всички вирусни хепатити до този момент се лекуват продължително с комбинация от антивирусни лекарства и интерферони. Те, обаче се понасят трудно и не са много ефективни. Затова разработените безинтерферонови терапии на 2 компании бяха определени като революционни.

0418_d-r NikolchevД-р Кирил Николчев: Това е терапия която ще даде възможност на хора, които иначе биха за съжаление загинали, да се излекуват и да бъдат отново нормални граждани на това общество.

- Досегашните терапии имат много висок процент на неуспеваемост, което налага повторно лечение след година или две и пациентът отново влиза в една терапия, която е с тежки странични реакции, пояснява д-р Атанас Атанасов.

И двете фирми ще кандидатстват за включване на лекарствата в позитивния списък за реимбурсиране от касата. И в най-добрия случай лечението може да стане достъпно от първи януари следващата година.

- Какво обаче се случва с пацентите в този период от 7-8 месеца, които ние имаме до началото на следващата година, това е големият въпрос, защото има много такива пациенти, които просто няма да оцелеят, - смята председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

А хората, които няма да дочакат новата терапия, са много. Повечето с вторични заболявания като Калоян, които не могат да се лекуват.

0418_doc Genovдоц. Йордан Генов, завеждащ в Клиниката по гастроентерология, ИСУЛ: Има група от около 300 паценти, чиито параметри на болестта и чиито имена са включени в списък, предоставен на МЗ, като приоритетна група за лечение на безинтерферонов режим поради риск от малко по-бърза прогресия на болестта.

Така че сега са на ход в здравното министерство. Вариантите са няколко.

- От това компанията да предостави такова лечение абсолютно безвъзмездно за най-нуждаещите се, през това държавата да намери някакви средства макар и минимални за да финансира лечението още тази година при всички положения трябва да се намери начин за тези хора които няма да са живи на първи януари, - казва д-р Хасърджиев.

И двете фирми са готови да преговарят за приемливи цени и милосърдни програми.

- Това, което мога да ви гарантирам е, че цената на която ние сме готови да предоставим нашите терапии в България ще е по-ниска от цени на терапии, за които касата плаща в момента, - казва д-р Кирил Николчев.

- И се надявам да намерим най-доброто, което да което да удовлетворява и двете страни, - допълва д-р Атанас Атанасов.

Така Калоян няма друг изход, освен да се хване за тази надежда.

- Сега стоя дефакто без никаква алтернатива и ден за ден, - казва мъжът. И напомня, че времето не е на негова страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в секунди 100
По света и у нас в секунди 100
Концерт на хора Йоан Кукузел в Парижката Света Богородица
Концерт на хора "Йоан Кукузел" в "Парижката Света Богородица"