НОВИНИ

Античният град Хераклея Синтика в Рупите

Земетресение през 388- ма година е сложило край на живота в Хераклея Синтика - античният град, който се намира в местността Рупите, до Петрич. Археолозите са открили категорични доказателства за опустошителното бедствие и така се опровергава легендата, че градът е загинал от вулканично изригване.Заедно с това учените разкриха и най-ранната обществена сграда на Хераклея и така установиха кога е основан града.

Мария Чернева
от Мария Чернева
09:00, 03.09.2015
Чете се за: 03:22 мин.
Новини от миналото

Македоните основали града си в кратера на стар вулкан. Плодородна земя, реки и топли извори.

Местността е Рупите свързва се с Ванга а всъщност има общо с Хераклея Синтика. Както повечето древни градове и този дълги години е бил кариера за камъни за нови строежи и цялата земя е била на дупки - или рупи.

Бил е един от великите царе - Филип втори, или Александър Велики, или дори Касандър. Положил е основите в 4 век пр.Хр. с голям замах. С величествени сгради като тази, която разкриват сега.

Доц. д-р Людмил Вагалински, р-л на археологическите разкопки: Те са направени без хоросан изключително добре са напасвани, игла не можеш да вкараш. Обществена сграда голяма. Едната възможност е да бъде седалището на македонския управител. Втората възможност е да бъде сградата, в която се събират местните старейшини, да е така... булето

Буле или не, сградата е разрушена много скоро, след като е построена.

Доц. д-р Людмил Вагалински, р-л на археологическите разкопки: Какво се случва. Правят си града Хераклея Синтика, авантпост им е на източната граница на древното македонско царство заедно с Анфиполис. Разбутват местните племена - синти. Те няма как да се примирят с това, че ги избутваш от тяхна територия от най-хубавата земя с водата с двете реки и топлия извор и ги разкарваш някъде в покрайнините.

Разрушенията са токова сериозни, че не са могли да възстановят сградата, изравнили и са започнали да стоят върху нея. 7 метра са пластовете история натрупани за 700 години след това. Най-отгоре ясно личи разруха от земетресение в 4 век.

Край с легендите, че градът е затрупан от пепел вулканична.

"Не, не няма такова нещо. Вулканът е бил много преди това хората", обясни доц. Вагалински.

Вкопани в скалите, строени на тераси, доста от жилищните сгради все пак са се запазили. С много подробности от бита, вътрешните тоалетни, канализационната система и занаятчийски занимания. Запазена е и част от градската базилика в която са били решавани различни съдебни спорове.

"Ами обикновено са имуществени. Спори се за имоти, спори се за търговски сделки дали предварително пари те не са били не ти е доставена стоката", заяви доц. Вагалински.

Част от римската империя, Хераклея явно е била от непослушните, затова са й отнели градския статут. Възстановяването му по-късно е документирано с надпис върху камък. От който става ясно, че все пак останките са именно на града Хераклея, а не на Петра, както много дълго са смятали всички.

Повече подробности можете да видитев "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олиото в Русе поскъпна с около 30 ст.
Олиото в Русе поскъпна с около 30 ст.
Ръководството на парк Странджа дари кучета-пастири на местни животновъди
Ръководството на парк "Странджа" дари кучета-пастири на местни животновъди