НОВИНИ

Реакции след скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой

Остри реакции на изказването на руския депутат имаше в публичното пространство и в социалните мрежи в България. Според едни това е гавра с България, други посочват, че близо 400 хиляди руснаци притежават имоти у нас и питат дали това е руска инвазия. Пред БНТ анализатори коментираха, че трябва да има официална позиция на България за думите на Пьотр Толстой и дори да бъде включен в списъка на лицата със забрана да влизат у нас. Припомняме, че по повод политиката, която ще води към България, ако спечелят вота, Толстой заяви пред БНТ: "Просто ще я купим цялата! Половината от крайбрежието вече купихме". Ето и коментарите на политолога Калоян Методиев и анализатора и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:15, 19.09.2016
Чете се за: 01:44 мин.
По света

Руският политик и журналист Пьотр Толстой многократно е предизвиквал напрежение със свои изказвания. Дори има забрана да влиза в Украйна заради агресивни думи в защита на анексирането на Крим. Днес и анализатори, и потребители в социалните мрежи очакват остра реакция от България заради тази скандална реплика за страната ни.

Пьотр Толстой: Просто ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме.

Според политолога Калоян Методиев и бившия посланик на страната ни в Русия Илиян Василев, правителството трябва да отговори на тази провокация и да забрани на Пьотр Толстой да влиза в България.


Калоян Методиев, политолог: Подобни изказвания вредят на двустранните отношения - на българо-руските отношения. Отделно ще се обърнат срещу тези собственици на имоти в България, вследствие на разразилата се истерия, която ще се случи в следващите няколко дни. Смятам, че около нас има достатъчно напрежение - и около Русия, и в Европа, за да търсим още полета за сблъсъци.

Вижте цялото интервю с Калоян Методиев:

Илиян Василев, бивш посланик в Русия и икономически анализатор: Това е типичен случай на политическо хулиганство, което минава в Русия и общо взето, когато остава без реакция, то се насърчава и ние виждаме подобни случаи през годините, които се повтарят. Нищо особено от гледна точка на стандарта, на нравите в руската политическа сцена.

Вижте цялото интервю с Илиян Василев:

;

Вижте още: Външният ни министър Даниел Митов коментира скандалното изказване на Пьотр Толстой

;

БНТ: Смятате ли, че изказването на Пьотр Толстой отразява позицията на партия "Единна Русия"?

Калоян Методиев: Едва ли, това е сериозна партия, която се опитва да играе глобално. По-скоро тази позиция отива на партията на Жириновски, която се занимава с подобни клоунади, така че според мен самата "Единна Русия" ще намери някакъв механизъм, въпреки прочутия дядо на изказалия се, да ревизира неговите думи и да направи промяна в позицията му.
Илиян Василев - В никакъв случай "Единна Русия" няма да оформи това като позиция в документ, но бъдете сигурна, че така като него мислят много хора в елита на Русия. То е част от пропагандната машина на Русия и тези хора много често губят връзка с реалността. По-големият проблем е да изградим и усилим капацитета си, защото нали се сещате, че този човек говори, познавайки степента на проникване на Русия в България.

Според анализатори, изказването на Пьотр Толстой има обратната на желаната от него реакция - успяло е да мобилизира българското общество.

Калоян Методиев - Единственото нещо, което щеше да се случи, ако бяхте цензурирали подобно изказване е, че то щеше да стане още по-скандално и любопитно и щеше да придобие още по-голяма гласност.
Илиян Василев - Важното е, че си свърши БНТ работата, та озвучи в ефир нещо, което много рядко излиза на повърхността дори в Русия. Това е от наша полза, защото отрезвяващият ефект ще бъде много значим и такъв, какъвто хиляда анализи примерно аз пиша няма да свършат работа, колкото едно такова изказване.

Според Илиян Василев, темата за Русия със сигурност ще присъства и в предстоящата президентска кампания у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Поппандов празнува 70-годишнина с Детектор на лъжата
Павел Поппандов празнува 70-годишнина с "Детектор на лъжата"
Художникът Любен Диманов откри изложба живопис „Покой и движение“
Художникът Любен Диманов откри изложба живопис „Покой и движение“