Българка за първи път може да участва в полярна експедиция в Лапландия

Българка за първи път е на финалната права в конкурс за участие в полярна експедиция, която ще се проведе в Лапландия. 28 души от цял свят с различни професии и интереси ще изминат 300 снежни километра с кучешки впряг. Диляна Лулчева се състезава в категорията "Свят" и чрез онлайн гласуване вече е 13 сред повече от 400 души. Българката е решена независимо дали ще получи шанс за участие в експедицията, да посвети това предизвикателство на нов проект за деца аутисти, с които всеки ден работи като психолог и логопед.

БНТ2-София
от БНТ2-София Мирослава Николачкова
19:27, 04.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Температурата на въздуха е между минус 20 и минус 30 градуса. 6-дневното снежно приключение "Фйерлавен полар" в Северна Скандинавия включва каране на шейна между 6 и 8 часа на ден, хранене на 250 кучета, спане на палатка, палене на лагерен огън и още предизвикателства.

Студът и физическото натоварване обаче не плашат българката Диляна Лулчева. Мечтае да се включи в полярна експедиция от години и посвещава участието си на благородна кауза.

Диляна Лулчева: Става дума за това да изведем децата от кабинета сред природата и заедно с тях да практикуваме част от активностите, които аз през годините като хобита съм практикувала. Ще имаме нужда от доброволци, които ще помагат на децата. Важният аспект в цялото това начинание е, че всяко дете с аутизъм ще бъде сдвоено с дете, което се развива типично. По този начин ще има и социализационен елемент.

Проектът се нарича "Хвърчила" и ще има по едно излизане сред природата месечно. Предвижда се 12-е модула да бъдат заснети с камера и включени във филм.

С него Диляна се надява да покаже на колегите си и на родители на деца с аутизъм, че могат да постигнат невероятен успех в развитието на малчуганите, ако ги насърчават да излизат навън, сред природата, в приятелска среда.

"Престанем ли да търсим и да се движим, Земята спира да се върти!" е мотото, с което Диляна се състезава за участие в полярната експедиция. Българката е на 13-та позиция в своята категория с повече от 1800 гласа.Вотът продължава до 14 декември. Събралият най-много гласове във всяка категория ще участва в състезанието. 14 души ще се излъчат от жури. Общо 20 българи участват в конкурса за полярна експедиция, която ще се осъществи догодина.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арести във връзка с убийството на журналистката Дафне Галиция
Арести във връзка с убийството на журналистката Дафне Галиция
Корсика се бори за повече автономия
Корсика се бори за повече автономия