НОВИНИ

Бойко Борисов ще разговаря с Жан-Клод Юнкер за новия български еврокомисар

В понеделник премиерът Бойко Борисов ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за новия български еврокомисар и ресорът, който той ще поеме. Това съобщи Борисов в рамките на посещение в Нови пазар. Той не назова името на новия български еврокомисар, но уточни, че не е президентът Росен Плевнелиев. Премиерът не е изненадан от оставката на Кристалина Георгиева. Той е знаел за назначението й в Световната банка и разкри, че се е работело по тази важна за България позиция.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
19:36, 29.10.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Позицията та Борисов е, че има достатъчно подготвени хора, които могат да бъдат следващия еврокомисар от България. Той каза, че в понеделник му предстои разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Бойко Борисов, министър-председател: Не искам да се притесняват моите политически опоненти. Аз съм договорил заместник-председателски пост и този ресор на г-жа Георгиева, не някой от тях. Забравят, че г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО по време на предишното ми правителство. Така че никой по-добре от нас не може да преговаря по тази тема и аз съм убеден, че ще намерим необходимата воля и у нас и в ЕК.

Бойко Борисов коментира и темата, свързана с откритото находище на нефт в Черно море.

Бойко Борисов, министър-председател: За мене не е изненада, че има петрол, че и газ ще има, защото много скоро започват проучванията и на Шел в Силистар. Така че това действително беше една добра новина за нас и там също очаквам да има работни места.

По темата с бежанците и гласуваната от членове на ПЕС и АЛДЕ в Европейския парламент резолюция за правата на човека и миграцията в трети държави, премиерът каза, че това е тяхно решение и че конфронтацията няма да доведе до нищо добро.

Бойко Борисов, министър-председател: Приемаме тяхното решение, ние сме били против. Затова положих много усилия, за да вкараме европейската гранична полиция, да нормализираме, защото ни бяха крайно лоши отношенията с президента Ердоган, да ги нормализиран до степен да положим заедно усилия и ето вчера нямахме нито едно минаване на границата.

Министър-председателят увери, че ще продължи да пази границите, включително и тази със Сърбия, спазвайки законността и човешките права. Премиерът пожела успех на концерта на Слави Трифонов и обясни, че това също е вид демокрация.

"Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат, че се пречи, ако не бяхме разрешили концерта на Орлов мост, щяха да кажат - пречат на свободата", каза премиерът.

Бойко Борисов беше в Нови пазар, за да открие завод на завод за керамични изделия. В следващите месеци във филиала на турския холдинг ще бъдат назначени 200 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бояново се вдигна на протест срещу нов бежански център
​Бояново се вдигна на протест срещу нов бежански център
Червеният кръст се опитва да събере средства за Северна Корея
Червеният кръст се опитва да събере средства за Северна Корея