НОВИНИ

Еднакви правила за прием в детските градини и ясли в София

Столичният общински съвет промени критериите за прием в детските ясли. Така правилата за кандидатстване в общинските самостоятелни детски ясли се уеднаквяват с тези на детските градини. Важна промяна е, че удостоверяването на хронични заболявания вече ще се извършва от ТЕЛК, а не от личния лекар. Измененията ще влязат в сила до края на месеца.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:12, 14.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

При следващото кандидатстване за общински ясли, допустимият брой на децата с хронични заболявания се намалява от пет на три в група, а повече точки ще се дават за постоянен адрес, за деца на работещи родители и студенти, както и ако детето има брат или сестра в същата ясла. Заради недостига на места, новите правила предвиждат по-сериозен контрол на записаните, но непосещаващи деца.

Дончо Барбалов, зам.-кмет "Столично общинско здравеопазване": В яслите всъщност имаме най-голям недостиг на места, ако трябва да сме точни, неслучайно тази година общинският съвет подкрепи да изградим две нови самостоятелни детски ясли в "Красно село" и район "Триадица".

Критерият "уседналост", който вече се прилага за учениците в първи клас обаче не беше приет и за яслите . Причината е, че кандидатстването започва в края на месеца, когато влизат в сила и новите правила.

Тодор Чобанов, зам-кмет "Култура, образование": Тоест, веднага влизат в сила, именно това е аргумента уседналостта да не важи отсега, тоест да има време системата да се подготви за подобен подход.

С пълно мнозинство общинарите приеха и мерките предложени от кмета на София Йорданка Фандъкова за справяне с липсата на кадри в градския транспорт. Така от 1 април средната брутна заплата на шофьорите без извънреден труд става над 1800 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият срив в историята на „Фейсбук“: Отричат слуховете за хакерска атака
Най-големият срив в историята на „Фейсбук“: Отричат слуховете за хакерска атака
Спецакция за лихварство в ромската махала в Бургас
Спецакция за лихварство в ромската махала в Бургас