НОВИНИ

Елисейският дворец изясни ролята на Брижит Макрон

Елисейският дворец изясни ролята на съпругата на президента като публикува така наречената "Харта на прозрачността". Документът обобщава представителната роля на госпожа Макрон, която няма да получава възнаграждение. Така френското президентство отговори на критиките и съпротивата срещу даването на официален статут на първа дама на Брижит Макрон. Хартата ще важи само за нея и само за мандата на съпруга й.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:05, 21.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Скорошна петиция във Франция се обяви против статута първа дама на Брижит Макрон.

Над 300 000 души се възпротивиха срещу въвеждането му, като видяха в него излишни разходи и дори американизация на френския политически живот.

Президентът се отказа да създава специфичен юридически статут. Вместо това Елисейският дворец уточни, че брачният партньор на президента на Републиката има представителна роля, придружава държавния глава по време на мисиите му, като международни срещи например, и е патрон на определени инициативи.

Съпругата на президента няма да има бюджет и няма да получава заплата. Госпожа Макрон ще има на разположение двама съветници и секретариат. Финансовите средства за упражняване на функциите ѝ фигурират в бюджета на президентството.

Брижит Макрон ще се среща или отговаря писмено на хора във Франция или чужбина, потърсили съдействието ѝ, ще следи за провеждането на приемите в Елисейския дворец, ще присъства или подкрепя благотворителна дейност или прояви с културна и социално насоченост.

Съпругата на президента ще се отчита редовно за дейността си, а разходите ще се представят на Сметната палата на Франция.

Образованието, жените и децата жертви на насилие и инвалидите са основните мисии на Брижит Макрон още с идването ѝ в Елисейския дворец. По време на кампанията си, Еманюел Макрон заяви, че мнението на съпругата му са важни за него и тя "ще има определена роля".

Френското президентство подчертава, че настоящата харта трябва да се възприема като дефиниция, която се вписва в предприетата линия за доверие в обществения живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в Ростов на Дон обхвана 10 000 кв. м., обявена е извънредна ситуация
Пожар в Ростов на Дон обхвана 10 000 кв. м., обявена е извънредна ситуация
Мъж от Казанлък прави триколки за трудноподвижни възрастни хора
Мъж от Казанлък прави триколки за трудноподвижни възрастни хора