НОВИНИ

Фармацевти искат НЗОК да поеме част от всички лекарства за високо кръвно

Фармацевти от Пловдив поискаха Здравната каса да поеме над 25% от всички лекарства за високо кръвно, а не 100% само за есенциалната хипертония. Надзорният съвет на касата реши, че от 1-ви януари някои от медикаментите стават безплатни. Според магистър-фармацевтите обаче това ще доведе до смяна на лекарствата на пациентите, което ще повлияе негативно на върху лечението им.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
10:48, 02.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Валентин Петров се лекува от хипертония от 15 години. Казва, че лечението му всеки месец излиза скъпо. Затова одобрява от догодина лекарствата му да бъдат безплатни.

Валентин Петров: Твърде скъпи са лекарствата, а и са много видове. При едно заболяване хипертония много е важно да се намери точното лекарство. Сумата е доста голяма.

Валентин не знае, че, ако лекарствата му станат безплатни най-вероятно ще се наложи да ги смени с други. Смяната може да се окаже опасна за хипертоника, алармират фармацевтите. Защото според тях никой не е обяснил на хората, че е възможно да се наложи замяна на лекарствата. Смяната обаче ще бъде преценена от лекуващия лекар.

Милена Каменова - магистър-фармацевт: Лошото е, че пациентите не са информирани за какво те няма да плащат. Защото звучи много глобално, че касата поема на 100% лекарства за есенциална хипертония. Всеки един български гражданин какво разбира от това? Дали пациентите ще са съгласни да се смени терапията им?! Защото това би наложило смяна на терапия. Ако те не искат да заплащат.

Затова предлагат касата да заплаща част от всички лекарства за високо кръвно, не само за есенциалното. Данните показват, че най-много пациенти се лекуват от друг вид хипертония, различна от тази, за която лекарствата ще бъдат безплатни. Като например пациенти с диагноза хипертонично сърце със застойна недостатъчност.

Милена Каменова - магистър-фармацевт: Ако Министерството на здравеопазването иска да помогне на хората с най-масовото заболяване, не трябва да се заплаща само най-евтината моно терапия, което означава, че те ще реимбурсират само най-евтиния продукт.

От Регионалната здравна каса в Пловдив отказаха коментар по темата и обясниха, че списъка на безплатните лекарства за хипертония вече е публикуван в интернет страницата на институцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Горна Оряховица забраниха събирането на пари от родители
В Горна Оряховица забраниха събирането на пари от родители
Модернизират две варненски професионални гимназии
Модернизират две варненски професионални гимназии