САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Финландия поема председателството на ЕС

Финландия поема днес от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет, съобщава ДПА, цитирана от БНР.

от БНТ
10:20, 01.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
финландия поема председателството

Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще", а централната тема е насърчаването на глобалното лидерство на ЕС в действията, посветени на климата.

Хелзинки ще председателства срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от ЕС във Финландия. Освен това в този период ще се състоят около 90 срещи на различни работни групи и експерти.

В реч пред националния парламент миналата седмица финландският премиер Анти Рине заяви, че приоритет на председателството ще е постигането на напредък в борбата с климатичните промени и приемането на мерки за опазване на околната среда.

Финландия ще се стреми също да отстоява общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равноправието и демокрацията.

Сред предизвикателствата пред ЕС през следващите 6 месеца е отложеното излизане на Великобритания от съюза, чийто краен срок сега е 31 октомври.

След половин година Финландия ще предаде щафетата на следващия ротационен председател, който е Хърватия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ескалация в Хонконг: Протестиращи разбиха сградата на Законодателния съвет
Ескалация в Хонконг: Протестиращи разбиха сградата на Законодателния съвет
 От днес могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление
От днес могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление