НОВИНИ

Грузия ще има първия президент жена в историята си

На проведените президентски избори Саломе Зурабишвили получи подкрепата на 60 процента от избирателите. Опозицията заплаши с оспорване на резултатите и призовава към протести.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:34, 29.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Саломе Зурабивишли - символ на "грузинската мечта". Родена в Париж, в семейство на грузински имигранти, които никога не прекъснали връзката си с Тбилиси. Във Франция Зурабишвили се издигнала до средите на дипломацията. Като френски дипломат е работила в ООН, във Вашингтон и Ню Йорк. А преди 15 години била изпратена за посланик в Грузия.

Но в Тбилиси тя избрала грузинската политика пред френската дипломация. Тогавашният грузински президент Михаил Саакашвили я назначил за външен министър на страната. Отношенията им обаче се влошили и тя преминала в опозиция.

Игра на съдбата или на умел пиар, на изборите Зурабишивли беше подкрепена от управляващата партия, която носи името "Грузинска мечта". Това бяха последните преки президентски избори. След промени в конституцията от 2024 година държавният глава ще бъде избиран от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етнически българин е сред задържаните от Русия украински моряци
Етнически българин е сред задържаните от Русия украински моряци
Срив в акциите на Дойче банк заради полицейска операция
Срив в акциите на Дойче банк заради полицейска операция