НОВИНИ

Хиляди вярващи прекараха нощта на Кръстова гора

А по традиция преди деня, в който православната църква почита Въздвижение на Светия кръст Господен, хиляди вярващи прекараха нощта под звездите в местността Кръстова гора в Родопите. Там беше отслужена Света литургия, а частица от разпятието на Христос беше изложена за поклонение.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
18:47, 14.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Преданието раказва, че точно на това място е била скрита частица от Кръста, на който бил разпнат Христос. Затова хората вярват, че местността има чудодейна сила. Те идват за да могат да опростят греховете си и да са по-здрави.

Никол Никол: И това, че всички хора се събират на едно място не знам магията самата магия на мястото.

БНТ: - Вярвате ли в чудесата, които стават тук? - О, разбира се всеки човек трябва да вярва поне малко в чудесата.

Детелина Жекова: За втори път идвам. Това, което първият път си пожелах искрено, ми се сбъдна... и се помолих за внуче след девет месеца се роди живо и здраво. Истината Ви казвам!

Много от хората оставят колите си на километри от Кръстова гора и тръгват пеша в планината, за да изпитат волята си.

Андон Бойчев: Идвам от София. Колата ми е на Бачковския манастир и пътуваме пеша 17-20 километра. - Защо решихте така? - Това е както решават хората да постят. Това е един подвиг - искам да стигна пеша до Кръстова гора.

Теменужка Борисова: Защото има нещо, което те привлича чудодейно и просто чувствам едно зареждане и много ми е добре. Не боледувам, тука имам чувството, че се зареждам с енергия.

На хълма са изградени и параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли. Близо до тях е и Дървото на желанията. Край него богомолците повторно се молят за здраве. Защото около него необяснимо защо почти всяко камъче, което вземеш има на себе си кръст. И вярващите ги носят в домовете си за да продължи да ги пази силата на Кръстова гора и да са по-близо до Дървото на желанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден силен мач на Лудогорец в Европа
Пореден силен мач на "Лудогорец" в Европа
Американската армия обеща операция за смяна на пола на Брадли Манинг
Американската армия обеща операция за смяна на пола на Брадли Манинг