НОВИНИ

Американската армия обеща операция за смяна на пола на Брадли Манинг

Военният Брадли Манинг, който вече се казва Челси, след като преди две години започна процедура по смяна на пола прекратява гладната си стачка. Причината е - американската армия е обещала да осигури операцията. Името на Манинг се свързва и с Уикилийкс. Той бе осъден като информатор. Американският военнослужещ излежава 35 годишна присъда заради разкритите секретни файлове.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:45, 14.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Историята на Брадли Маниниг започва през 2010 година, когато той е арестуван по подозрения, че е предал на сайта Уикилийкс повече от 700 хиляди секретни документа, свързани с военни операции на Съединените щати в Ирак и Афганистан. През 2013 година е осъден на 35 години затвор. Година по-късно решава, че предпочита да бъде жена и официално си сменя името на Челси Елизабет Манинг, започва и хормонална терапия.

Всичко това се случва под наблюдението на екип от психолози и лекари. През април тази година те препоръчват операция за смяна на пола, заради влошаващото се психично състояние на Челси. През юли тя дори е направила неуспешен опит за самоубийство. А миналата седмица започна гладна стачка, за да отстои правото си да бъде оперирана. Протестът й вече е прекратен, защото от американската армия са обещали операцията да бъде извършена.

"Безкрайно съм облекчена... просто искам да бъда себе си", се казва в писмено изявление на Челси.

Официален коментар от генералния щаб няма, но адвокатите, които представляват Манинг, са потвърдили, че той ще получи "небходимото лечение". Решението е свързано и с новата политика за транссексуалните в американската армия, която позволява смяна на пола по време на службата и има за цел да създаде медицински стандарти в обслужването на различните военни. През май тази година за министър на сухопътните войски на САЩ за първи път беше назначен открит гей.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди вярващи прекараха нощта на Кръстова гора
Хиляди вярващи прекараха нощта на Кръстова гора
Депутатите отхвърлиха идеята да се върне задължителната казарма
Депутатите отхвърлиха идеята да се върне задължителната казарма