НОВИНИ

Над 170 кръводарители в кампанията на БНТ

Днес приключи инициативата на БНТ, Националния център по трансфузионна хематология и Първа инвестиционна банка. Кампанията ,,Дари кръв" получи сериозна обществена подкрепа и вече реално спасява човешки животи, благодарение на десетките доброволци. В последния ден на акцията е време и за равносметка.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:52, 14.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Резултатите в числа показват - над 170 човека от София , Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора дариха кръв. Резултатите в чисто човешко измерение - все повече хора приемат като лична отговорност необходимостта от доброволно квъводаряване. Всички дошли да дарят частица от себе си бяха водени от един основен мотив.

Климент Цанков: Каузата - да помогна на някой в нужда. Разбрах, че в България има много нуждаещи се.
Димитър Васев: Смятам, че е добре да има такива кампании. Дарява се кръв. Има хора, които в много случаи имат нужда и мисля, че даряващите поне на днешно време не са чак толкова много и трябва това нещо да е по-често, за да има хора които повече да даряват.

По данни на Центъра по трансфузионна хематология само за София и само за ден са необходими между 250 и 350 кръводарители.

д-р Николай Андреев - директор на Националния център по трансфузионна хематология: За страната са около 5-6- 700 души за всичките болници. Говоря за цялото здравеопазване. Има случаи, когато може да се лекува без да се прелива кръв и кръвни съставки, но има случаи, когато просто няма как.

За да има повече съпричастни хора, готови да помогнат дори на непознат, от Центъра по трансфузионна хематология възнамеряват и да направят филм, който показва пътя от кръводаряването до кръвопреливането.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Перущица Ради Минчев е обвинен за подкуп
Кметът на Перущица Ради Минчев е обвинен за подкуп
Жан-Клод Юнкер поиска обща европейска отбрана
Жан-Клод Юнкер поиска обща европейска отбрана