Столичен инспекторат: До момента всички улици в София са измити по два пъти

Софийският градски съд задължи Столичната община да мие улиците по два пъти месечно от май до края на септември и по веднъж през останалата част от годината. От Общината отговориха, че вече изпълняват този график и дори се мие по-често. Делото за мръсния въздух беше заведено от граждански организации преди две години. Колко често мият улиците в София? Вижте от прякото включване на Паулина Найденова и нейния събеседник Мариана Иванова от Столичния инспекторат

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:57, 10.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

За измиване на улиците тази година Столичната община е предвидила 6 млн. лева. Това са пари от таксата за битови отпадъци, които софиянци плащат.

Мариана Иванова от Столичен инспекторат заяви, че по график улиците в София се мият четири пъти годишно на автоцистерна с маркуч, но има и включена още една дейност - миене с автоцистерна на дюзи. Така се мият улиците с масов градски транспорт четири пъти в месеца.

;

Преди това улиците се почистват от кал, прах наноси, хартийки.

И двата метода на измиване са ефективни, но разликата е, че при миенето с маркуч се измиват и тротоарите, докато при дюзи се мият само уличните платна.

Според Иванова улиците се мият постоянно през летния период, графиците се изпълняват. До момента всички улици са измити по два пъти.

Гражданите са предупреждават, че ще се мият улиците чрез уведомления, които се поставят на видни места. На страницата на Столичен инспекторат също има секция "графици", където всеки може да види кога ще бъде измита неговата улица.

При дъжд миенето се спира и се продължава след спиране на дъжда.

Извършва се също ежедневен контрол дали има проводимост на шахтите, каза още Мариана Иванова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът на Украйна отмени военния парад за Деня на независимостта
Президентът на Украйна отмени военния парад за Деня на независимостта
Мемориалът на Ботев в Калофер е в окаяно състояние след като беше ремонтиран
Мемориалът на Ботев в Калофер е в окаяно състояние след като беше ремонтиран