НОВИНИ

Конституционният съд на Молдова временно отстрани президента на страната

Конституционният съд на Молдова временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. Решението на висшите магистрати е продиктувано от отказа на Додон да назначи министри, които са му били предложени от премиера.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:22, 24.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
конституционният съд молдова временно отстрани президента страната

През септември премиерът Павел Филип предложи на Додон кандидатурите на двама нови министри. За министър на здравеопазването, труда и социалните грижи се планираше да бъде назначена Силвия Раду, а за министър на селското стопанство и регионалното развитие Николай Чубука. Само че Додон застана срещу тези назначения. Президентът се аргументира с това, че Раду няма медицинско образование, а към Чубука има въпроси „ в областта на неподкупността“.

По конституцията на Молдова президентът има право един път да отклони предложен от премиера министър. Додон вече три пъти е временно отстраняван от длъжност и на два пъти това беше свързано с отказа му да утвърди назначаването на министри – през октомври 2017 г. и през януари 2018 г. Тогава указите за назначаването на министрите бяха подписвани от председателя на парламента.

Противоречията между президента и правителството продължава не от една година. Основно споровете са по външната политика. Президентът настоява за сближаване с Русия, но парламентарното мнозинство и назначеното от него правителство клонят на Запад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пътна полиция: Шофирайте внимателно, трафикът към столицата е интензивен
​Пътна полиция: Шофирайте внимателно, трафикът към столицата е интензивен
Британските лейбъристи обмислят дали да подкрепят нов референдум за Брекзит
Британските лейбъристи обмислят дали да подкрепят нов референдум за Брекзит