НОВИНИ

Напрежението между Русия и Запада около Сирия

Русия вече има своя безсрочна военновъздушна база в Сирия. Тя е на летище Хмеймим, откъдето излитат руски самолети от началото на руската военна офанзива в арабската страна. Според сирийски правозащитници руските въздушни удари са били възобновени след относително затишие. Загинали са повече от 20 души. Предстоят разговори между първите дипломати на Съединенте щати и Русия Кери и Лавров по сирийския конфликт.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 12.10.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Най-малко 15 души са загинали при въздушен удар срещу най-големия пазар в източната част на Алепо, която е обсадена от правителствените сили. За това съобщи сирийската гражданска отбрана, която се състои от доброволци.

Франция призова Русия да спре да подкрепя режима на Башар Асад.

Жан-Марк Еро, външен министър на Франция: "Когато Путин бомбардира Алепо, той бомбардира не терористите, а цивилното население".

Москва отхвърля тези обвинения, Еро вече обяви, че ще се обърне към Международния съд в Хага да разследва евентуални военни престъпления в Сирия. Владимир Путин заяви, че Париж, че е предложил резолюция знаейки че Москва ще бъде длъжна да й наложи вето, защото проектът хвърля цялата вина за насилието върху Дамаск. Той припомни, че след посещението си в москва, фернският външен министър е бил във Вашингтон.

Владимир Путин, президент на Русия: "Никой не обсъди нищо с нас, хвърлиха резолюцията в Съвета за сигурност, явно очаквайки нашето вето".

Русия вече има безсрочна военна база в Сирия - тази на военното летище Хмеймим. Парламентът в Москва окончателно ратифицира споразумението за базата със сирийската страна.

Виктор Озеров, председател на комитета по отбрана и сигурност в Съвета на Федерацията: "Ратификацията на споразумението е от ключов интерес за Русия в светлината на борбата срещу тероризма и създава на сирийския народ условия за мирен диалог".

Кремъл нарече "русофобска истерия" обвиненията на британския първи дипломат Борис Джонсън, че Русия е атакувала хуманитарен конвой в Сирия. Джонсън призова към протести пред руското посолство в Лондон.

На фона на все по-изострените отношения между Русия и Запада, Турция отново призова към сухопътна операция.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: "От самото начало казваме, че въздушните удари няма да бъдат достатъчни, за да се справим с "Ислямска държава". Затова трябва да се ангажираме в някакъв вид сухопътна операция. Сирийската опозиция винаги е била много важна в това отношение".

Вниманието се насочва към швейцарския град Лозана, където на 15 октомври първите дипломати на Русия и Съединените щати Лавров и Кери ще преговарят за Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България не приема бежанци, които не отговарят на изискванията
България не приема бежанци, които не отговарят на изискванията
Нерешени проблеми на незрящите хора в Русе
Нерешени проблеми на незрящите хора в Русе