НОВИНИ

Новите технологии в помощ на малките фермери

Новите технологии в помощ на малките фермери, приложението на изкуствения интелект и роботиката като начин за намаляване на тежкия физически труд обсъдиха българския еврокомисар Мария Габриел и студенти от Аграрния университет в Пловдив. Стана ясно още до 2020-та година държавите от Евросъюза ще могат да кандидатстват за 160 млн. евро за дигитализация и цифровизация на сектора.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:53, 27.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

По време на дискусията присъстващите в залата задаваха въпросите си посредством дигитално приложение, в което се регистрираха. Въпросите, свързани с изкуствения интелект предизвикаха полемика. Според еврокомисар Мария Габриел са спорни твърденията, че използването му ще доведе до съкращаване на 60 процента от работните места в агросектора, но със сигурност фермерите ще се нуждаят от обучени кадри.

Мария Габриел - еврокомисар: Днес новите технологии са един шанс, затова се радвам че съм тук. Изкуственият интелект може да ни помогне за по прецизна употреба на пестицидите например.

Развитието на дигиталните хъбове ще даде възможност стопаните да тестват предварително продуктите си, преди да ги пуснат на пазара. За проследяемост на храните от полето до магазина пък помага блокчейнтехнологията. Всички тези умения, студентите може да усвоят ако кандидатстват за безплатни стажове към ЕК.

Мария Габриел - еврокомисар: ...и сега имаме програма цифрова възможност... платени стажове, които са отворени за всички студенти, не само за IT-специалисти. Ето сега един шанс за един студент в Аграрния университет да направи такъв стаж, и да получи шанс за нови знания.

Само за шест месеца 1400 студенти от цяла Европа са получили финансиране, като целта е до 2020-та година те да нараснат до 6 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община сезира прокуратурата за рушащата се къща на Иван Гешов
Столичната община сезира прокуратурата за рушащата се къща на Иван Гешов
Бъдещето на изкуствения интелект - лекция на д-р Хироши Ямакава в БАН
Бъдещето на изкуствения интелект - лекция на д-р Хироши Ямакава в БАН