НОВИНИ

Бъдещето на изкуствения интелект - лекция на д-р Хироши Ямакава в БАН

Дори не можем да си представим колко голямо може да бъде влиянието на изкуствения интелект в живота ни, но той трудно може да победи човека. Това каза за "По света и у нас" един от най-авангардните световни учени в тази област д-р Хироши Ямакава. Лекцията му "Бъдещето на изкуствения интелект в хармония с човека" събра отбран академичен елит в БАН тази сутрин.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
20:50, 27.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Д-р Хироши Ямакава е третото японско светило, което през последната година и половина говори пред тази аудитория след двамата нобелисти проф. Куни Куниоши в областта на роботите и информационните технологии и професор Шиня Яманака в областта на медицината и стволовите клетки.

Според д-р Ямакава невероятният напредък в областта на изкуствения интелект може да доведе след 2030 година до раждането на изкуствен общ интелект, който ще е в състояние да изпълнява различни задачи с интегрирани системи, много близки до човешките същества.

БНТ: Ами, ако човекът загуби контрол върху изкуствения интелект, тогава какво?

проф. Хироши Ямакава: Контролът върху изкуствения интелект не е просто нещо. Засега ние имаме контрол върху него, но и ние сме зависими от него. И ако загубим контрола, изкуственият интелект ще ни възприема като животни, защото не разпознава човешката етика, обич и здрав разум.

Д-р Ямакава, който е потънал в изграждането на изкуствения общ интелект, е убеден, че за да си гарантираме човешките същества да могат да контролират такъв интелект и да живеят заедно с него, е от решаващо значение на всички на земята да се обединят в името на хармонията на изкуствения интелект с човека, защото според него зависи кой с каква цел ще го използва.

Д-р Ямакава е покорен от Банско и българите и не изключва да работи заедно с наши учени. Може би академичният диалог София - Токио е една от най-силните страни в трудната за обяснение близост между българи и японци във времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите технологии в помощ на малките фермери
Новите технологии в помощ на малките фермери
„БАИТ“ връчи наградите си за принос в развитието на информационните технологии
„БАИТ“ връчи наградите си за принос в развитието на информационните технологии