НОВИНИ

Налагат забрана за пушене на наргилета в закрити пространства

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта прие за първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, с които се налага забрана на пушенето на наргиле в закрити пространства. Промените предвиждат още забрана за продажбата на наргилета и електронни цигари на непълнолетни, както и в близост до училища. По данни на Световната здравна организация България е на пето място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват така наречената "водна лула" поне веднъж седмично.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:49, 27.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

До момента законопроектът е подкрепен от 13 институции. Ако новите правила влязат в сила, всички забрани, които важат за тютюнопушенето, ще важат и за пушенето на наргиле.

Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на младежта, децата и спорта: Ще има забрана то е ясно. Това е категорично и според мен това е пътят. Да, има недоволство от определени бизнес среди, но най-важното е здравето на хората.

Според лекари пушенето на наргиле може да се окаже изключително опасно удоволствие заради вредата от изгарянето на въглените. Проучвания показват, че пушачите на подобни изделия развиват по-често хронични белодробни болести. Според лекари изпушването на едно наргиле се равнява на сто цигари.

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим : Ние замъгляваме съзнанието си, че всички токсични вещества се задържат от водата и ние едва ли не поглъщаме една безвредна пара, а то не е така. Изключително огромно е количеството на въглеродния оксид, който при цигарите също съществува, но тук количеството му е много по-голямо.

Според лекари заведенията, които системно нарушават забраната за тютюнопушене, трябва да се затварят, а в борбата срещу цигарения дим трябва да участват повече проверяващи органи.

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим: Ние сме на първо място в Европа по пушене. Нашите 15-годишни момичета също са на първо място по пушене. А това след 10 години са едни млади девойки, които ще станат майки.

Предстои проектозаконът да бъде разгледан от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България
Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България
Автобусните превозвачи предлагат компаниите в сектора да се регистрират по ДДС
Автобусните превозвачи предлагат компаниите в сектора да се регистрират по ДДС