САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Налагат забрана за пушене на наргилета в закрити пространства

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта прие за първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, с които се налага забрана на пушенето на наргиле в закрити пространства. Промените предвиждат още забрана за продажбата на наргилета и електронни цигари на непълнолетни, както и в близост до училища. По данни на Световната здравна организация България е на пето място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват така наречената "водна лула" поне веднъж седмично.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:49, 27.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

До момента законопроектът е подкрепен от 13 институции. Ако новите правила влязат в сила, всички забрани, които важат за тютюнопушенето, ще важат и за пушенето на наргиле.

Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на младежта, децата и спорта: Ще има забрана то е ясно. Това е категорично и според мен това е пътят. Да, има недоволство от определени бизнес среди, но най-важното е здравето на хората.

Според лекари пушенето на наргиле може да се окаже изключително опасно удоволствие заради вредата от изгарянето на въглените. Проучвания показват, че пушачите на подобни изделия развиват по-често хронични белодробни болести. Според лекари изпушването на едно наргиле се равнява на сто цигари.

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим : Ние замъгляваме съзнанието си, че всички токсични вещества се задържат от водата и ние едва ли не поглъщаме една безвредна пара, а то не е така. Изключително огромно е количеството на въглеродния оксид, който при цигарите също съществува, но тук количеството му е много по-голямо.

Според лекари заведенията, които системно нарушават забраната за тютюнопушене, трябва да се затварят, а в борбата срещу цигарения дим трябва да участват повече проверяващи органи.

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим: Ние сме на първо място в Европа по пушене. Нашите 15-годишни момичета също са на първо място по пушене. А това след 10 години са едни млади девойки, които ще станат майки.

Предстои проектозаконът да бъде разгледан от парламента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България
Доклад на ЕК: Като „критични“ са определени 5 социални показатели за България
Автобусните превозвачи предлагат компаниите в сектора да се регистрират по ДДС
Автобусните превозвачи предлагат компаниите в сектора да се регистрират по ДДС