НОВИНИ

Скандална брошура за сексуално образование предизвика напрежение в Ямбол

Брошура за сексуално образование, на която се вижда гей-двойка, предизвика напрежение в Ямбол. Здравният министър обясни, че брошурата "Любов без последствия" е насочена към превенция на разпространението на СПИН и е част от образователна програма, финансирана от ООН. Според Кирил Ананиев от една седмица се прави всичко възможно за изтеглянето на брошурите от училищата. В две ямболски учебни заведения брошурите са предоставени още през декември миналата година от Регионалната здравна инспекция.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
18:31, 27.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Брошурите са издадени от здравното министерство и са предназначени за кабинетите за анонимно консултиране и изследване на СПИН, но въпреки това попадат в някои училища. Първи реагират от управлението на образованието в Ямбол.

Стойко Стойков, началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност", РУО-Ямбол: "Първо се обадихме по телефона на директорите там където РЗИ е минало с тези брошури и след това написах едно писмо до директорите да бъдат прибрани и да не се раздават на учениците..."

При спешна проверка от здравната инспекция днес са иззели и осемте налични брошури от езиковата гимназия в града. По думите на директора на инспекцията текста не е провокативен, проблем създават публикуваните снимки.

д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ-Ямбол: "...тази дипляна, за съжаление аз я видях също в последствие и честно да ви кажа провокативните снимки идват в повече за деца на 14 и 15 години..."

Директорите на две от училищата, в които са предоставени брошури са категорични, че учениците им не са ги виждали.

Евгени Иванов, директор на ПМГ "Атанас Радев", Ямбол: "Всички такива брошури ги събрах в една найлонова торба, занесох ги в къщи и ги хвърлих в камината и не са достигнали до учениците."
Йордан Милков, директор на ЕГ "Васил Карагьозов", Ямбол: "... тази брошура е оставена при медицинското лице и от кабинета не е излизала и тази брошура е предадена след като РЗИ ги събра."
;

Здравният министър Кирил Ананиев се ангажира да потърси отговорност от лицата допуснали разпространението на брошурите.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Заедно с министерството на образованието, отедна седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури, за да не достигат до децата, които са невинни и нямат нищо общо с този проблем. Това е една провокация, която ние в момента разследваме.

От здравните инспекции в Хасково, Монтана и Видин, заявиха, че брошурите не са достигнали до училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гвардейският духов оркестър организира концерт, посветен на 3 март
Гвардейският духов оркестър организира концерт, посветен на 3 март
Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор
Румънката Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор