Проф. Николай Овчаров за общата история със Северна Македония

От българска страна няма какво да се промени в учебниците за средновековната ни история, промените трябва да са по-скоро от македонска страна. Това смята археологът проф. Николай Овчаров по повод работата на смесената Българо-македонска комисия, която трябва да предложи промяна в учебните планове по история. Той настоява и за по-широка дискусия по темата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:22, 27.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

За областта, в която е специалист, Средновековието, проф. Николай Овчаров е категоричен - Самуиловата държава е българска държава, а не македонска. Няма исторически извор от 10 или 11 век, който да говори за македонци, всички византийски хроники са за българското царство.

В Битолския надпис от 1015-16- та година се говори за цар Йоан Владислав, племенника на Самуил, като самодържец български и "българин родом". И още доказателства - проф. Овчаров е открил интересни надписи от 14 век в охридска църква.

проф. Николай Овчаров, историк: На гръцки език, Николао, архиепископо вулгариас и Константино, архиепископо вулгариас. Всъщност става дума за подписите на охридските архиепископи, формата на подписите от това време. И титлата, която определя Василий Втори на охридските архиепископи- това е архиепископ на цяла България.

Македония трябва да направи много повече промени в учебниците по история в Средновековния период, смята проф. Овчаров. В нашите може би са нужни само някои пояснения например, че Вардарска Македония е завладяна от Сръбското царство през 13-14 век и че Крали Марко е сърбин.

проф. Николай Овчаров, историк: Тези периоди, в които тя си е част от българското царство от Средновековия период са безспорни и аз не виждам какво може да променяме ние.

Според проф. Овчаров в дискусията за промяната на учебниците трябва да се включат повече историци, български и македонски, а не само участниците от смесената комисия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проверяват 16 обекта за търговия и съхранение на горива
Проверяват 16 обекта за търговия и съхранение на горива
Премиерът проведе телефонен разговор със саудитския принц за газов хъб Балкан“
Премиерът проведе телефонен разговор със саудитския принц за газов хъб "Балкан“