НОВИНИ

Група от четирима имотни измамници заловиха в София

Група от четирима имотни измамници е задържана в София. Според разследващите арестуваните са извършили измами с 23 имота в столицата. Жертвите им са самотни възрастни хора, както и такива с психически отклонения. В групата участва и бивш нотариус, който е с отнети права заради участие в такива престъпления през 2009 г.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:03, 27.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Работата по групата е започнала преди година. Тогава в СДВР е подаден сигнал от наследник на измамен възрастен човек. Оперативните влизат в следите на измамниците и установяват, че ядрото е от четирима, сред които и бившият нотариус Борис Янков, който е бил юридическият съветник на групата.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Консултации по отношение на документите, които трябва да бъдат подготвени за конкретните сделки. Начинът и при кой Нотариус да отидат, за да минат тези сделки.

Бившият нотариус Янков изготвил схемите, по които по законен начин да се придобива собствеността на имотите от жертвите.

;

В повечето случаи измамените не получавали нищо.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: В някои от случаите говорим за имотна облага да речем предоставяне на телевизор или хладилник в много минимален размер. В друга част от сделките са подготвяни свидетели, които да участват в нотариалните производства, за да потвърдят пред Нотариуса, че собственика на имота го владее повече от 10 години или така наречената обстоятелствена проверка по придобивна давност.
;

Освен по давност имоти са крадени и с подправени документи или пък такива, които са подписвани от жертвата, чрез принуда или заблуда.

Ваня Христева, прокурор: Включително и с това да подписват празни листи, за които те смятат, че става дума за пълномощни пред различни институции, социални помощи и такива са склонявани да подписват и подобни документи, с които всъщност упълномощават други лица да ги представляват пред Нотариуси.

За момента няма данни действащи Нотариуси да участват в схемата. Кражбата на 9 имота е предотвратена, като разследващите са засекли подготовката за измамата и са предупредили потенциалните жертви да не подписват документите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 месеца по-късно: Втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея във Виетнам
8 месеца по-късно: Втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея във Виетнам
​ЕК: Гърция изостава с реформите
​ЕК: Гърция изостава с реформите