НОВИНИ

Очаквания за срещата на върха в Братислава

Сигурността, защита на границите ще е приоритет на срещата в Братислава. Друга от трите ключови теми е отговор на миграцията. Това заявиха в Париж президентът Оланд и канцлерът Меркел след консултациите си в Париж преди форума.

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 15.09.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Франция и Германия искат създаване на европейски въоръжени сили с постоянен щаб. Срещата е първата след британския референдум за излизане от евросъюза. Евросъюзът трябва да покаже, че е решен да се справи със слабостите си, заяви канцлерът Меркел. Президентът Оланд пък призова утре общността да излезе с календар и пътна карта за живота след напускането на Великобритания.

В самата Братислава замъкът, където ще заседават лидерите, е превърнат в истинска крепост. Пазят го войници и полиция. Срещата е историческа за Словакия, която пое председателството на съюза на първи юли. В охраната на събитието е ангажиран почти целият контингент на силите за сигурност. Градският транспорт утре ще бъде безплатен като компенсация за огромните ограничения на движението в града и околностите. Следобед за пет часа заради разходката на евролидерите по Дунав ще бъде спряно и движението по реката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската гимназия в София започва учебната година с ремонт на парното
Испанската гимназия в София започва учебната година с ремонт на парното
Родители с искане за безопасни площадки в София
Родители с искане за безопасни площадки в София