НОВИНИ

Признаха за виновен бившия ковчежник на Ватикана за блудства с деца

Австралийският кардинал Джордж Пел е признат за виновен за сексуални посегателства. Бившият ковчежник и съветник на папа Франциск става най-високопоставеният служител на Ватикана, който получава присъда по дело от такова естество.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:35, 26.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

След дълъг съдебен процес обвинението доказа, че през 1996 година Пел е блудствал с две 13-годишни момчета в една от стаите на катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн.

Тогава Пел е бил архиепископ в храма. Признат е за виновен още миналата година, но заради законови процедури и забрани, това се обявява едва сега. Кардиналът категорично отрича вината си. На излизане от съдебното заседание 77-годишният Джоржд Пел беше освиркван и обиждан.

А събралото се множество пред съда трудно сдържаше гнева си.

Майкъл, жертва на сексуално престъпление: Джорд Пел е чудовище, извратен тип, който трябва да е в затвора. Не домашен арест или подобно жалко правосъдие. Искаме да го видим в затвора!

Едната жертвите на престъплението на Пел е починала през 2014. Адвокатът на другата каза, че няма как да коментира преди края на процеса.

Вивиан Уолър, адвокат на една от жертвите на насилие: Ответникът е признат за виновен в сексуално посегателство срещу моя клиент. Разбрах, че е депозирана молба за обжалване.

Окончателната присъда трябва да бъде произнесена утре. Запознати коментират, че очакванията са за максимално наказание от 50 години. Признаването на вината на Пел идва само два дни след края на безпрецедентната Конференция във Ватикана, посветена на сексуалните престъпления, извършвани от католически духовници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят данни за търговията на контрабандни цигари
Представят данни за търговията на контрабандни цигари
Ким Чен-ун пристигна във Виетнам за срещата с Тръмп
Ким Чен-ун пристигна във Виетнам за срещата с Тръмп