НОВИНИ

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството, сираците и бездомните

Православната църква днес почита Свети Мина - покровител на семейството, сираците и бездомните. Той се смята за патрон на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Повече за празничната литургия в манастира "Свети Мина" край София вижте от прякото включване на нашия репортер Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
08:02, 11.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Свети великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век. Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората.

Отдаден изцяло на Бога, отказвайки да приеме идолопоклонничеството, се явявал пред грешниците, които посягали пред чуждото богатство, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот. Ето защо днес миряните го почитат като светец, който им помага да намерят или възвърнат изгубеното или откраднатото.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. В тези дни хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които може да се промъкнат зли сили.

На този ден празнуват всички с имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите в Калифорния взеха още 14 жертви
Пожарите в Калифорния взеха още 14 жертви
Неделя започва с облачно време, повече слънце ще има в следобедните часове
Неделя започва с облачно време, повече слънце ще има в следобедните часове