НОВИНИ

Политическата криза в Австрия достигна и канцлера Курц

В Австрия дясноконсервативното правителство окончателно се провали. След среща с канцлера Курц президентът Ван дер Белен откликна на всички молби за отстраняване на министрите от Партията на свободата. Според австрийския държавен глава, създалата се безпрецедентна ситуация се дължи на смущаващата картина на безпринципност, документирана във видеозаписа от остров Ибиса. С това кризата в Австрия не свършва, защото канцлерът Курц ще трябва да се изправи в понеделник пред парламента за вот на недоверие.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:16, 21.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В Австрия кризата е толкова сериозна, че достигна канцлерския пост. Президентът днес освободи министрите от Партията на свободата, с какво временно правителство ще продължи управлението на страната до изборите през септември, остава неясно.

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия: Г-н президентът ми възложи след оставката и отстраняването да осигуря функциониращо правителство и да попълня освободените позиции с експерти.
;

Малката опозиционна партия „Списък днес“ (нем. JETZT) внесе в парламента искане за вот на недоверие, който ще се гласува в понеделник.

Петер Пилц, основател на „Списък днес“: Намираме се в извънредна ситуация и Националното събрание трябва да реши. Първо, дали Себастиан Курц все още се ползва с доверието на парламента и второ, трябва ли до изборите страната да се управлява от човек, който ще прави кампания или от експерт.
;

Така в понеделник е възможно Себастиан Курц да се окаже големия победител на евровота в Австрия и в същото време да се наложи да освободи поста си. Събитията в алпийската република доминират вече европейските дебати. Не случайно председателят на Европейската комисия се опита днес във Виена да отнеме от напрежението.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: В Европа има много правителства на малцинствата. Непрекъснато премиери и кабинети се оттеглят. Непрекъснато нови лидери идват на власт. Тези събития не се нуждаят от коментар.

Политическата съдба на Себастиан Курц като канцлер остава под въпрос още няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наръганото с нож 16-годишно момче остава в тежко състояние
Наръганото с нож 16-годишно момче остава в тежко състояние
Откриха забранени предмети в килиите на Димитър Желязков-Очите и Миню Стайков
Откриха забранени предмети в килиите на Димитър Желязков-Очите и Миню Стайков