НОВИНИ

Прокуратурата поиска отнемане на българското гражданство на четирима чужденци

Главният прокурор поиска отнемане на придобито по натурализация българско гражданство от трима руснаци и един казахстанец. В два от случаите е установено, че наше гражданство е получено срещу фалшиви документи, а в другите два чрез фиктивни инвестиции.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:52, 28.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Прокуратурата продължава проверки и по други случаи, в които има съмнения за неправомерно получаване на българско гражданство.

В началото на годината ЕК предупреди България и още няколко държави, че даването на гражданство срещу инвестиции увеличава риска от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

Четиримата, за които се иска отнемане на придобито българско гражданство, са го получили като инвеститори. Сергей Дружинин е доказал, че е активен инвеститор у нас с писмо от транспортния министър през 2008 г. Петър Мутафчиев. Проверката на прокуратурата обаче доказва, че писмото е фалшиво и в транспортното министерство липсва такъв документ.

Подобен е и случаят с Казахстанеца Каир Рахимов. Той е получил гражданство пак с писмо от транспортния министър за инвеститор от 2009 г. Оказва се, че под този изходящ номер в мминистерство на транспорта има съвсем друг документ. Установено е още, че и двете писма - за Дружинин и за Ражимов са от фабриката за фалшиви документи, станала известна като "печатите от с. Брестник", която се разследва от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Следващият в списъка е руснакът Владислав Левицкий. Той получава гражданство след като закупува ДЦК за повече от половин милион евро и така придобива право по закон. Проверката установява, обаче, че той не поддържа инвестицията - направена е формално, без да се извършва никаква дейност.

На същото основание се иска с българско гражданство да се раздели и рускинята Галина Улютина. Тя е закупила ДЦК за над 2 милиона лева, за да получи българско гражданство, но също не поддържа инвестицията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарите след 2021 г. ще се разпределят по-равномерно между общините
Европарите след 2021 г. ще се разпределят по-равномерно между общините
Каракачанов отхвърля възможността руски специалисти да ремонтират Су-25 у нас
Каракачанов отхвърля възможността руски специалисти да ремонтират Су-25 у нас