НОВИНИ

Противоречия между Тръмп и евролидерите в първия ден от срещата на НАТО

Македония получи покана за преговори за членство в НАТО на днешната среща на върха на Алианса. На нея съюзниците постигнаха съгласие да спазят ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана до 2% до 2024 г. Президентът Тръмп посочи и нова цел - 4%.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 11.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около утвърждаването на споразумението между Скопие и Атина. Това показва, че вратите на НАТО остават отворени, добави Столтенберг.

В края на деня напрежението между лидерите все пак беше разсеяно, след като беше подписана декларация за увеличаване на разходите за отбрана.

Румен Радев - президент на България: Атмосферата на срещата на НАТО не е от най-приятните. В момента всички лидери са в сконфузено състояние, защото всеки мисли колко сериозен е президентът Тръмп в своето намерение да поиска 4 процента за отбрана. Но пак казвам НАТО не е борса за покупка на сигурност.
;

Най-притеснен от разногласията между европейските лидери и президенът на САЩ Доналд Тръмп беше генералният секрерат на Алианса Йенс Столтенберг.

Йенс Стотенберг - генерален секретар на НАТО: Мисля, че първо трябва да стигнем до 2%. Да се съсредоточим върху това засега. Затова сме се договорили, това е ангажиментът и добрата новина е , че вървим в тази посока. През 90-те бях министър на финансите на Норвегия и бях добър в рязането на отбранителните бюджети. Но тогава напрежението спадаше, сега се покачва. Затова щом режем разходи за отбрана, когато напрежението спада, трябва да можем да ги увеличаваме, когато то расте, както е сега.

От Външното ни министерство приветстваха решението за поканата на Македония за кандидатура в НАТО. В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов поздрави колегата си Зоран Заев и допълни, че това е още една постигната цел, поставена по време на българското европредседателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на пътя през Витиня
Започва ремонт на пътя през Витиня
Стачки блокират влаковете и метрото в Гърция
Стачки блокират влаковете и метрото в Гърция