Рестартиране на преговорите за обединение на Кипър

В Никозия днес ще бъдат рестартирани преговорите между президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, на които се търси формула за повторно обединение на средиземноморския остров, съобщават кипърските гръцки медии.

от Източник: БТА
08:01, 11.04.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
рестартиране преговорите обединение кипър

Преговорите се подновяват, след като миналата седмица кипърските депутати промениха спорен закон, който разгневи кипърските турци и доведе до блокиране на процеса за повторно обединение на етнически разделения остров.

Изменението в закона дава на министъра на образованието пълна свобода да взема решения за подобни мероприятия.

Този ход позволява продължаването на мирните преговори след близо двумесечно прекъсване.

Кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ започнаха от май 2015 г. преговори, които създадоха реални надежди за повторно обединение на Кипър.

Вчера държавният глава на Кипър е разговарял по телефона със специалния представител на генералния секретар на ООН за островна Еспен Барт Айде и с британския заместник-външен министър по европейските въпроси сър Алън Дънкан.

От Мадрид, където взе участие в срещата на южните европейски страни, Никос Анастасиадис призова за намиране на трайно и европейско решение на проблема за Кипър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нетрадиционна българска сватба в Ямбол
Нетрадиционна българска сватба в Ямбол
Агресия в училище - може ли министерството на образованието да се пребори с нея?
Агресия в училище - може ли министерството на образованието да се пребори с нея?