НОВИНИ

Ще се онаследява ли втората пенсия

Асоциацията на пенсионните фондове - срещу финансовото министерство. Фондовете са против средствата от индивидуалните партиди за втора пенсия да преминат от частните дружества към НОИ. Те предлагат също втората пенсия да се наследява от съпруг и непълнолетни деца.

Николай Минков
от Николай Минков
19:12, 30.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Предложените от финансовото министерство промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат парите за втората пенсия да бъдат преместени в общ пул. Според Асоциацията на частните пенсионни дружества това е посегателство върху личните средства на осигурените.

Даниела Петкова - изпълнителен директор на пенсионен фонд: "Тези пари трябва да се ползват от хората, чиято собственост са. Тези пари по никакъв начин не трябва да се ползват за нуждите каквито и да са части на пенсионната система на страната - била тя първи стълб, било то нещо друго".

От бранша дадоха пример как чрез измененията в кодекса ще бъдат ощетени осигурените лица с втора пенсия.

Георги Тодоров, изпълнителен директор на пенсионен фонд: "Ако осигурено лице почине месец преди пенсиониране, наследниците получават всичко. Ако същото лице, вече пенсионер, почине 30 дена след като е навършило възрастта и е сключило пенсионен договор, наследниците не получават нищо".
;

В отговор на предложените от финансовото министерство промени, от бранша предлагат 9 вида пенсии с право на онаследяване. В три от вариантите се предвижда пожизнена пенсия с право на онаследяване, останалите залагат на срочна. Пенсионните фондове призоваха да не се избързва с приемането на промените в осигурителния кодекс и посочиха,че все още очакват среща с финансовия министър.

От ведомството на Владислав Горанов заявиха за "По света и у нас", че до 20 май е бил срокът за внасяне на предложения за промени в осигурителния кодекс. През следващите седмици те ще бъдат обобщени и подложени на задълбочено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов Център по природни науки в 51-во СОУ
Нов "Център по природни науки" в 51-во СОУ
Разследват учител от Варна за изтичането на отговорите на матурата
Разследват учител от Варна за изтичането на отговорите на матурата