НОВИНИ

Страхът ли е в основата на случая с отец Паоло и бежанците?

Католическият свещеник от енория "Рождение на Блажена Дева Мария" отец Паоло Кортези напусна България, след като жители на Белене излязоха на протест срещу него заради решението му да приюти семейство сирийски бежанци в църквата. Във фейсбук страницата си отец Кортези написа, че е следвал своята съвест, вяра, учението на църквата и законите на Република България. По думите му защитата на невинни, достойни и малтретирани сирийци не е политика, нито повод за гордост.Емануил Паташев, генерален секретар на "Каритас България", и Тони Николов, журналист и философ, коментираха случая в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 15.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

На въпроса защо не можем да приемем да приемем едно семейство, което бяга от война и се нуждае от подслон и помощ, според Емануил Паташев страхът е в основата на този случай - страхът от чуждия, страхът от неизвестното, страхът от липсата на сигурност, страхът от липсата на държава и институции.

Отец Паоло не просто приема бежанско семейство, католическата общност има 25-годишна история в Белене и извършва благотворителна дейност, като помага на възрастни, помага на лица с увреждания, на безработни, поясни Паташев. Общността там е решила да приемат едно бежанско семейство, което е признато и от държавата, и от църквата, то е релокирано от Гърция и Държавната агенция за бежанците му е издала необходимите документи. И подчерта, че отец Паоло спазва българските закони.

Точно когато е трябвало да се извърши последната регистрация в Белене, намерили са си работа, подслон и възможности за продължаване образованието на децата, в един момент група хора зададоха въпроса кой реши, че това семейство може да се засели.

Тони Николов също каза, че има страх, има малки кресливи групи навсякъде по места, този случай в Белене и всеки един такъв случай е извадка за настроенията в българското общество. Като някакво криво огледало ни показва какви сме ние - една част са агресивни и несъгласни, голяма част от хората са инертни. В Белене излязоха хора в подкрепа на отец Паоло, но доста по-късно, по-инертно стана това, коментира Николов.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече чужденци осиновяват деца от Пловдив и областта
Повече чужденци осиновяват деца от Пловдив и областта
В кадър: Разказ за вярата в самородния талант на Иван, Хасан и другите
В кадър: Разказ за вярата в самородния талант на Иван, Хасан и другите