НОВИНИ

Строги мерки за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас

Засилени мерки за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас въвежда МВР заради туристическия сезон. Жандармерия и барети ще следят за съмнителни пътници и автомобили. Като част от засилените мерки, барети от Специализирания отряд за борба с тероризма влязоха на Терминал 2 на летище "София" в ранния следобед. На подхода към терминалите вече са разположени и специални контролни пунктове, които ще функционират постоянно.

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: Р. Петрински, Н. Николов
19:52, 02.06.2016
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Стандартни мерки за сигурност в контекста на терористичните заплахи. Така главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов определи затягането на сигурността на летищата в София, Варна и Бургас. Костов специално подчерта, че няма конкретен сигнал, заради който службите да пристъпят към такива драконовски мерки. Просто бдителност.

;

Стотици полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани по българското Черноморие, за да следят за реда през лятото, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. Ще има съвместни патрули, както и в предни години, с румънски и чешки колеги. Сериозна полицейска сила ще бъде съсредоточена в Бургаска област, с акцент естествено - Слънчев бряг, който, знаем, се прочу из цяла Европа.

;

Специален контролно-пропускателен пункт проверява автомобили на километър от терминалите 1 и 2 на летище София. Жандармерия и охранителна полиция спират автомобили по преценка. Полицаите проверяват за съмнителни пакети, оглеждат дъното на автомобила и документите на шофьора.

;

Вътре, на самия терминал, са екипите на Гранична полиция със стандартно въоръжение. По-рано днес, обаче, като част от засилените мерки влязоха и барети от Специализирания отряд за борба с тероризма със следово куче. Баретите направиха няколко обиколки на периметъра и разузнаха обстановката.

;

Да, би могло, но проверките на КПП-то отнемат само 2 минути. Полицаите са доста бързи, но щателни и много добре знаят какво правят. Все пак от МВР предупредиха пътуващите през летище София да предвидят повече време за пътуване. Самите шофьори по-рано днес приеха проверките добре, осъзнавайки необходимостта от подсилване на сигурността.

;

Проверките на КПП-то отнемат само 2 минути. Полицаите са доста бързи, но щателни и много добре знаят какво правят. Все пак от МВР предупредиха пътуващите през летище София да предвидят повече време за пътуване. Самите шофьори по-рано днес приеха проверките добре, осъзнавайки необходимостта от подсилване на сигурността.

;

Стотици полицаи, проверки и десетки специализирани полицейски операции по Черноморието. Така МВР ще осигури сигурността през летния сезон, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след среща с посланиците на страните, които имат най-много туристи у нас.

;
Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Очакваме един интензивен и надявам се добър туристически сезон. 730 служители ще бъдат командировани в районите на Черноморието. И правим всички усилия да осигурим и по-добра организация на работа по отношение на случаите, в които чуждестранните туристи имат нужда да подадат информация или случаи, в които те искат да подадат жалби.
;

Телефон за оплаквания работи в Министерството на туризма. Туристите ще получават брошура с правата и задълженията си на английски, френски, немски и руски.

;
Николина Ангелкова, министър на туризма: Стартираме до един месец и инфотабелите на всеки един от плажовете отново с денонощен телефон - 24 часа, 7 дни в седмицата, за да може при нередности на плажа също да бъдем незабавно сигнализирани.
;

Посолствата обясняват на гражданите си какво да очакват в България и особеностите на местното законодателство.

;
Н.Пр. Ема Кейт Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Един от въпросите, който обсъждахме, е въпросът за превода тогава, когато е необходимо да се осигури превод, за да се помогне на туристите да бъдат разрешени бързо евентуални инциденти.
;

През лятото браншът очаква за трите най-силни месеца - юни, юли и август, 8 милиона туристически посещения по Черноморието, което е ръст с 12% от миналата година. А с тях растат и предизвикателствата пред сигурността им.

;

Накрая да кажем, че МВР планира второ голямо антитерористично учение, след като проведе такова на 23 марта вечерта в НДК в София. Новото ще е извън София, но къде точно - главният секретар Георги Костов отказа да уточни. Разбираемо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно кръстовище в София
Опасно кръстовище в София
Една бригада е недостигът в армията
Една бригада е недостигът в армията