НОВИНИ

Световните реакции след атентата на летище "Ататюрк"

Поредният атентат в Турция беше осъден категорично от държавни лидери от всички континенти. Освен солидарност с турския народ политиците наблегнаха и върху необходимостта от единство в борбата срещу тероризма.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
11:55, 29.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Първи след експлозиите на истанбулското летище "Ататюрк" снощи реагираха лидерите на страните членки на Европейския съюз, които заседаваха извънредно след решението на британците да напуснат съюза. Общите настроения в Брюксел обобщи италианският премиер Матео Ренци.

Матео Ренци, премиер министър на Италия: "Изпълнени сме с чувства на дълбоки съболезнования и сме солидарни с народа и правителството на Турция след случилото се в Истанбул. Новината пристигна по време на срещата на Съвета на Европейския съюз. Събития като това потвърждават необходимостта от единен отговор - всички заедно срещу заплахата от международния тероризъм и екстремизма".

Не липсваха и гневни изказвания, като например на естонския министър-председател.

Таави Ройвас, министър-председател на Естония: "Искам да изкажа съболезнования на турския народ след ужасното нападение на летище "Ататюрк". Не съществува абсолютно никакво оправдание за такива ужасни дейния".
;

Белгийският премиер Шарл Мишел, чиято страна последна бе обект на координирани терористични атаки на ислямисти, написа в "Туитър": "Мислим за жертвите на атаките в Истанбул. Осъждаме тези брутални актове на насилие".

Най-твърдо терорът в Турция бе осъден и от Съединените щати и от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Възмущението достигна дори Австралия.

Малкълм Търнбул, премиер на Австралия: "За пореден път виждаме, че терористите целят на унищожават, разделят и убиват мюсюлмани, не само християни и хора, изповядващи други религии освен исляма. Те са престъпна групировка, чиято мисия е да всява разделение и унищожение. Те искат да ни настроят едни срещу други и е много важно в такива моменти австралийците да останат единни и да си дадат сметка колко успешно многокултурно общество сме изградили".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шокиращо видео от охранителните камери на летище Ататюрк (16+)
Шокиращо видео от охранителните камери на летище "Ататюрк" (16+)
Броят на жертвите на атентата в Истанбул нарасна на 41 души (ОБНОВЯВА СЕ)
Броят на жертвите на атентата в Истанбул нарасна на 41 души (ОБНОВЯВА СЕ)