НОВИНИ

В Балчик започна фестивалът "Черноморски звуци"

В Балчик започна седмото издание на хоровия фестивал „Черноморски звуци". До края на седмицата жителите и гости на Балчик ще могат безплатно да се насладят на изпълненията на 22 хорови състави от десет държави.

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 10.06.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

В рамките на фестивала ще бъдат изнесени 8 концерта, на различни сцени в града. Хоровият диригент Михаил Делчев работи от 26 години в Дания. Тази година е гост на фестивала с женски вокален ансамбъл „Перуника" от Стокхолм, който изпълнява само български фолклор.

Михаил Делчев - хоров диригент: „Причината, че хорът съществува и го има, е красотата на българския фолклор. Той е труден за тези, които никога не са го пели, но веднъж запели, няма пречка да го научат. Дори и нашите неравноделни тактове, дори т.нар "открито пеене", народно пеене е също нещо, което се учи и те го правят с голямо желание".

За първи път пред публика представят и своя нов проект група „Спектрум" и вокална студия „Траяна глас" от Стара Загора.

Лиляна Дойчева - ръководител на „Траяна глас" Стара Загора: „Това е уникално събитие. Мащабно, на високо ниво, на прелестно място, много сме щастливи да участваме тук".
Константин Бейков - група „Спектрум": „Публиката на Балчик е много сърдечна и радушна. Това са хора, които разбира се са с отношение към тази музика, към този вид културни събития, които са на изключително високо ниво. За нас е огромно удоволствие да виждаме такива лица".

Фестивалът има и конкурсна част. Най-добрите хорови изпълнители ще бъдат оценявани от жури. За първи път организационният комитет ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории.

д-р Валентина Георгиева-артистичен директор на фестивала: „Планирали сме едно мащабно закриване, което ще се случи на площад „21 септември", на сцената пред общината. За първи път ще имаме световна премиера на песен, отново написана специално за фестивала. Химнът на фестивала, написан от Амброж Чопи, словенския композитор. Всичките 600 участника трябва да излязат на сцена и да изпеят това произведение".

Закриването на фестивала е тази вечер от 18 часа с грандиозен гала концерт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на въртяното кафе в Златоград
Празник на "въртяното" кафе в Златоград
(Троянски) кон за кокошка: Да продадеш личните си данни за 10 стотинки
(Троянски) кон за кокошка: Да продадеш личните си данни за 10 стотинки